x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emigrant in noua Zeelanda

Emigrant in noua Zeelanda

14 Sep 2004   •   00:00

Un emigrant roman in Noua Zeelanda a acceptat sa povesteasca despre metoda pe care a folosit-o ca sa emigreze.

"Nu as vrea sa dau recomandari sa va indreptati catre o anumita firma ca aia «va rezolva sigur», ci am sa va zic doar ceea ce am facut eu. Am dat de o firma care se ocupa de emigrari in NZ si Australia. Am fost incantat de ei la inceput, dezamagit pe parcurs, poate chiar nervos. M-am simtit chiar inselat dupa o anumita perioada de timp dupa ce au trecut toate termenele pe care ni le-a dat firma respectiva, dar foarte fericit in momentul in care m-am vazut cu viza in pasaport. Sa nu o lungesc prea mult cu explicatiile si sa trec direct la subiect. Daca vreti sa emigrati pe cont propriu, studiati cu atentie siteul oficial al New Zealand Immigration Service: www.immigration.govt. nz/migrant. Exista acolo toate informatiile de care aveti nevoie pentru a emigra, cat si toate formularele (banuiesc) care trebuie download-ate. Exista exact acum o portita (de vreo saptamana) pe care au deschis-o cei de la emigrari pentru a primi noi emigranti, prin care nu iti trebuie contract de munca si alte prostii de aici (astea sunt extrem de greu de obtinut). Daca va simtiti persoane norocoase, aplicati asa.

Partea proasta este, si asta o spun din proprie experienta, NZIS are prostul obicei de a aduce amendamente periodice la legea emigrarii, care se aplica retroactiv. Aceste «mici» modificari te pot elimina din cursa chiar daca ai stat linistit luni in sir, considerand ca esti «beton». Costul acestei variante este, normal, si cel mai scazut de aproximativ 1.500 de dolari.

Cea de-a doua varianta este cea pe care am urmat-o eu, datorita a ceea ce am spus mai sus, adica printr-un avocat. Normal, cu cat lantul de intermediari este mai lung, cu atat costurile sunt mai mari. Eu nu recomand nici un avocat. Ceea ce pot spune este ca eu am lucrat cu un batranel simpatic de aici, din Auckland. Nu este un tip foarte renumit, dar cu mine si-a facut treaba si mi-a dat ceea ce am vrut. Pe el, cat si pe toti cei seriosi ii poti gasi pe www.nzami.co.nz, un site oficial al firmelor de emigrari. Tot ceea ce este in afara lui este de doi lei. Asta nu inseamna ca nu exista si altii care pot face o treaba buna. Ma repet, nu dau sfaturi, zic doar ceea ce am facut eu.

In plus, am mai lucrat cu un reprezentant al lui din Brasov, care, la randul lui, lucra cu reprezentanta avocatului din Romania si sunt din Iasi. Daca lucrezi printr-un avocat, poate cere aproximativ 3.000 de dolari, in cazul in care emigrarile nu cer vreun contract de munca, caz in care tariful creste, adica se dubleaza. Ideea este ca un contract de munca este greu de obtinut pentru cineva care este departe. Total timp de asteptare din momentul in care dosarul tau a fost alocat unui ofiter de emigrari care sa inceapa sa verifice (sunt vreo trei) este de aproximativ 1-1,5 ani. Ei iti dau termen noua luni, dar noi am stat un an si o luna.

Pasaportul de cetatean neozeelandez se primeste dupa cinci ani aici. Eu inca sunt pe legea veche, adica trei ani. Cu pasaport intri in categoria celor aproximativ 25 de tari care pot circula ca turist oriunde in lumea asta fara viza. Inclusiv in USA.

Ca cetatean neozeelandez poti trai ca in propria tara si in Australia datorita acordurilor dintre cele doua tari, cu toate drepturile, mai putin cel de vot." ;@Andrei
×
Subiecte în articol: diaspora