x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emisii uriașe de dioxid de carbon după invazia Ucrainei de către Rusia

Emisii uriașe de dioxid de carbon după invazia Ucrainei de către Rusia

de Redacție Jurnalul    |    13 Iun 2024   •   14:15
Emisii uriașe de dioxid de carbon după invazia Ucrainei de către Rusia
Sursa foto: Hepta

Invazia Rusiei în Ucraina a cauzat în mod direct sau a deschis calea pentru emiterea a 175 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă, se arată într-un raport elaborat de Ministerul ucrainean al Mediului și cercetători în domeniul climei din Ucraina, citat de Reuters.

Raportul, publicat de ministerul ucrainean al mediului și de ONG-uri din domeniul climei, a precizat că estimarea lor include atât emisiile care au fost eliberate, cât și cele care vor fi produse în timpul lucrărilor de reparații în urma distrugerilor provocate de invazia din 2022, în februarie.

Acesta a prezentat unele dintre principalele activități care emit carbon cauzate de lupte.

„Miliarde de litri de combustibil folosit de vehiculele militare, aproape un milion de hectare de câmpuri și păduri incendiate, sute de structuri petroliere și de gaze aruncate în aer și cantități uriașe de oțel și ciment folosite pentru a fortifica sute de kilometri de linii de front”, se arată în raport.

Estimarea de 175 de milioane de tone a fost echivalentă cu emisiile anuale produse de 90 de milioane de mașini sau de întreaga Olanda într-un an, a precizat organizația.

Războiul lansat de Moscova a ucis zeci de mii de oameni și a strămutat milioane de oameni, dar a provocat și daune ecologice uriașe, cele două armate fiind implicate în cel mai mare război terestru european din ultimii 80 de ani.

Raportul, care încearcă să cuantifice amprenta de carbon a războiului, a fost elaborat în cooperare de către Ministerul ucrainean al Mediului și cercetători în domeniul climei din Ucraina și din alte țări.

Raportul a folosit o măsură numită „costul social al carbonului” pentru a calcula costul financiar aproximativ al emisiilor suplimentare.

„Pagubele climatice totale pe care Federația Rusă le-a provocat după 24 de luni de război se ridică la peste 32 de miliarde de dolari”, a declarat acesta.

Raportul a precizat că emisiile cauzate de război pot fi împărțite aproximativ în trei treimi: activitatea militară, oțelul și betonul necesare pentru reconstruirea infrastructurii avariate, iar ultima treime fiind formată din mai mulți factori, inclusiv incendii și circulația persoanelor.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: dioxid de carbon emisii Rusia ucraina