x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron critică țările africane pentru apropierea de Rusia

Emmanuel Macron critică țările africane pentru apropierea de Rusia

27 Iul 2022   •   16:55
Emmanuel Macron critică țările africane pentru apropierea de Rusia

Președintele Franței, Emmanuel Macron, critică poziția statelor africane în privința războiului din Ucraina, scrie AFP.

''Alegerea pe care au făcut-o europenii, în primul rând, nu este în niciun caz de a participa la acest război, ci de a-l recunoaşte şi de a-l numi astfel, dar văd prea adesea ipocrizie, mai ales pe continentul african, de a nu califica drept război' agresiunea lansată de Rusia împotriva Ucrainei,'pentru că există presiuni diplomatice, ştiu că despre aceasta este vorba'', a spus oficialul francez în timpul unei vizite în Camerun. 

Declarațiile sale survin după întâlnirea Uniunea Africană cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov. El a afirmat că ''rolul continentului african în politica noastră externă a Rusiei va creşte, şi o va face în mod semnificativ. Aceasta se va întâmpla indiferent de ceea ce se va întâmpla în relaţiile cu Occidentul. Și este vorba despre interese pe termen lung, nu de interese conjuncturale ale Rusiei în această regiune''.

''Aici avem nevoie de voi pentru că altfel această schemă se va reproduce după bunul plac. Nu aceasta este ordinea internaţională pe care o dorim, care se bazează pe cooperare şi respectarea suveranităţii fiecăruia'', a precizat Macron. 

Franța a avut colonii în Africa și exercită în continuare influență în zonă.

Vladimir Putin a vorbit anterior despre sporirea cu 34% a schimburilor comerciale ale  Rusiei cu statele africane. 

Totodată, președintele Senegalului, Macky Sall, care exercită preşedinţia rotativă a Uniunii Africane, a cerut, în luna iunie, ţărilor occidentale să ridice sancţiunile privind exporturile de grâu şi îngrăşăminte din Rusia. Țările africane sunt puternic dependente de importurile de produse agricole, livrările fiind vitale pentru populație, crescând riscul de foamete în regiune. De asemenea, relaxarea unor sancțiuni impuse Rusiei de UE au fost luate ca urmare a solicitărilor din partea Africii.

×
Subiecte în articol: emmanuel macron Rusia africa