x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron insistă asupra unui acord la summitul UE

Emmanuel Macron insistă asupra unui acord la summitul UE

19 Iul 2020   •   12:51
Emmanuel Macron insistă asupra unui acord la summitul UE

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a insistat duminică asupra importanţei ajungerii la un acord asupra bugetului UE şi Fondului de relansare economică post-pandemie, potrivit site-ului Politico.eu.

"În pofida disensiunilor şi a diverselor sensibilităţi, trebuie să găsim compromisurile corespunzătoare în următoarele ore. Cred că este posibil", a afirmat Macron.

"Dar aceste compromisuri, şi spun acest lucru foarte clar, nu vor fi făcute în detrimentul ambiţiei europene", a subliniat liderul Franţei.

Referindu-se la condiţionalităţile privind respectarea normelor statului de drept, Macron a subliniat că Uniunea Europeană nu va ceda insistenţelor de eliminare a acestora. "Există un consens larg că nu trebuie să cedăm", a precizat Macron. Ungaria şi Polonia se opun condiţionării acordării fondurilor UE de respectarea principiilor statului de drept.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a prelungit summitul Uniunii Europene, în efortul de ajungere la un acord pe tema Fondului de relansare economică. Michel a propus o soluţie de compromis în negocierile privind Fondul UE de relansare, astfel că noul plan prevede reducerea subvenţiilor şi menţinerea condiţiilor privind normele statului de drept, au declarat surse citate de site-ul Politico.eu şi de Reuters. Potrivit propunerii, Fondul UE de relansare post-pandemie va rămâne la nivelul de 750 de miliarde de euro, dar subvenţiile vor scădea la 450 de miliarde de euro (faţă de 500 de miliarde), iar creditele vor fi de 300 de miliarde de euro (faţă de 250 de miliarde). Însă Olanda, Austria, Danemarca şi Suedia ar vrea reducerea nivelului subvenţiilor la 375 de miliarde de euro.

Planul prevede menţinerea condiţiei respectării normelor statului de drept în accesarea fondurilor europene. De asemenea, este propusă instituirea unui "mecanism de urgenţă" pentru blocarea alocării fondurilor UE în cazul în care s-ar constata că nu ar fi respectate reformele economice solicitate. Cuantumul bugetului UE pentru perioada 2021-2027 rămâne la nivelul de 1.074 de miliarde de euro.

În contextul impasului, cancelarul german, Angela Merkel, a semnalat, duminică dimineaţă, că există posibilitatea unui eşec al summitului.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron