x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emoţionant: După 30 de ani de izolare în laborator, 38 de cimpanzei văd, în sfârşit, lumina zilei! (VIDEO)

Emoţionant: După 30 de ani de izolare în laborator, 38 de cimpanzei văd, în sfârşit, lumina zilei! (VIDEO)

07 Sep 2011   •   12:09
Emoţionant: După 30 de ani de izolare în laborator, 38 de cimpanzei văd, în sfârşit, lumina zilei! (VIDEO)

Liberi, in sfarsit! Asta au exprimat cele 38 de primate care au vazut lumina zilei, prima oara dupa 30 de ani. Primatele au fost tinute in custi, intr-un laborator din Austria, si supuse unor teste medicale timp de 14 ani, unele fiind injectate cu virusul HIV si hepatita, scrie Daily Mail.

Experimentele au luat sfarsit in 1997, atunci cand compania farmaceutica din spatele cercetarilor a fost vanduta, cimpanzeii fiind mutati la o ferma din Austria. Demersurile noilor ingrijitori de a-i readapta lumii exterioare nu au fost deloc usoare, date fiind traumele la care au fost suspusi.

Perioada de readaptare a durat mai mult de zece ani.

Materialul video, difuzat de televiziunea germana RTL pe 4 septembrie, ii arata pe cimpanzei bucurandu-se, zambind si imbratisandu-se inainte de a explora noul teritoriu plin de verdeata.

Primul cimpanzeu care se incumeta sa iasa la lumina face doar cativa pasi spre exterior, apoi se intoarce si se imbratiseaza cu "prietenul" din spate. Celelalte animale din spatele lor par a ezita, insa, treptat pasesc si ele afara.

"Cimpanzeii sunt foarte fericiti! Este extraordinar! Am asteptat acest moment foarte mult timp", a declarat Renate Foidl, ingrijitoare la ferma din Austria.

Animalele pot fi vazute la rezervatia Gut Aiderbichl de langa Salzburg.

×