x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Endeavour va transporta ultima parte importantă a ansamblului ISS

Endeavour va transporta ultima parte importantă a ansamblului ISS

30 Ian 2010   •   00:00

Naveta spaţială Endeavour va transporta ultimul modul important pentru a finaliza extinderea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), precum şi un fel de "verandă" spaţială high-tech, în cadrul unei misiuni ce va începe cu lansarea de la 7 februarie, a anunţat NASA.



"Obiectivul principal al acestei misiuni este de a transporta pe orbită modulul Node 3, denumit şi Tranquility, precum şi micul modul Cupola ce va extinde compartimentul de comandă al ISS", a declarat Kwatsi Alibaruho, responsabilul NASA pentru această misiune a navetei Endeavour. Modulul Tranquility, construit de grupul european Thales Alenia Space la Torino (Italia), este ultimul modul de mari dimensiuni al ISS care va fi transportat şi instalat pe orbită. Acest modul va adăposti cel mai sofisticat sistem de susţinere a vieţii ce a fost folosit până în prezent în spaţiu.


Tranquility este dotat cu un sistem de purificare şi de control al aerului din staţia orbitală, precum şi cu un nou compartiment de toalete pentru echipaj. Acest modul mai este dotat şi cu un sistem de andocare şi pentru celelalte compartimente ocupate de echipaj. În această misiune va fi transportat pe orbită şi micuţul modul Cupola şi staţia sa de comandă robotizată ce va controla operaţiile de întreţinere ale avanpostului orbital. Cupola este un fel de verandă prevăzută cu o fereastră centrală, mare, înconjurată de alte 6 ferestre mai mici prin care echipajul ISS va putea admira o vedere panoramică asupra Terrei şi a spaţiului.

După instalarea modulului Tranquility, ISS va fi finalizată în proporţie de 90%.


Naveta Endeavour ce va transporta pe orbită aceste două module va fi lansată la 7 februarie de la centrul spaţial Kennedy, din Cape Canaveral, Florida. Misiunea celor 6 membri ai echipajului navetei va dura 14 zile. Naveta va andoca la corpul ISS în cea de-a treia zi a misiunii şi doi dintre membrii echipajului vor efectua trei ieşiri autonome în spaţiu pe perioada misunii.

×
Subiecte în articol: externe