x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Energie - Monopol rus in UE

Energie - Monopol rus in UE

de Anca Aldea    |    06 Oct 2005   •   00:00

Pe fundalul schimbarilor majore din Uniunea Europeana, Rusia va deveni partenerul economic strategic al Bruxellesului. Aceasta este concluzia la care au ajuns liderii europeni reuniti zilele trecute la Londra. De departe, la masa tratativelor purtate intre Rusia si UE, presedintele Vladimir Putin a castigat. A castigat sustine postul de radio Romania Actualitati, titulatura de furnizor de securitate energetica in Europa "prin lucrari stabile de gaze naturale si petrol". A castigat pentru ca Putin a stiut sa marseze pe noile evolutii interne din UE, care se produc pe un fundal economic favorabil Moscovei, datorat in primul rand preturilor-record la petrol. Preturi care au asigurat Rusiei "o crestere economica stabila, acumularea unor rezerve de aur si valuta fara precedent, plata in avans a uriasei datorii externe si cresterea exporturilor de materii prime energetice".

NOI SURSE. Dialogul energetic a fost laudat de comisarul european pentru Relatii Externe, Benita Ferrero-Waldner, care a apreciat in mod deosebit preconizata conducta de gaz nord-europeana, care se va realiza in baza contractului ruso-german semnat in septembrie. Comisarul a declarat ziarului rus Kommersant ca Bruxelles pregateste studii de fezabilitate si pentru alte trasee.

Kremlinul mai are o singura grija, o data cu posibila iesire din scena a cancelarului german Schröder, unul dintre aliatii lui Putin. Aceea de a-si indulci glasul fata de fostele regimuri comuniste din Est care au aderat recent la UE. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: externe