'Primavara araba' a inceput in Libia acum o jumatate de an. Sambata trecuta, rebelii au demarat asa-numita operatiune 'Zorii Sirenei', facand referire la denumirea sub care mai este cunoscuta Capitala libiana, Tripoli. Regimul lui Gaddafi a ajuns intr-un 'punct fara intoarcere', declara duminica presedintele american, Barack Obama. La vestea ca rebelii libienii au intrat duminica in Tripoli, Obama le-a cerut acestora sa respecte drepturile populatiei, sa pastreze institutiile statului si sa se indrepte spre democratie. 'Miscarea impotriva regimului Gaddafi a ajuns intr-un punct fara intoarcere. Tripoli s-a eliberat de sub jugul unui tiran', spunea Obama.
Ieri-dimineata, dupa ce au preluat controlul asupra mai multor cartiere din Tripoli, inclusiv al Pietei Verde, rebelii si-au indreptat armele spre resedinta colonelului, inconjurata de tancuri si blindate. Libieni entuziasmati adunati in Piata Verde (un loc de manifestatii la inceputul revoltei, devenit ulterior teatrul adunarilor de sustinere a lui Gaddafi) au fost inregistrati de camerele de luat vederi ale jurnalistilor straini in timp ce agitau drapele rosii-negre-verzi (culorile rebeliunii), dansau si scandau 'Allah akbar' (in trad. 'Dumnezeu e mare'). Postul britanic de televiziune Sky News a aratat barbati care faceau semnul 'V' de la victorie si dadeau foc portretelor lui Gaddafi si drapelului verde, al regimului. 'Epoca lui Gaddafi s-a incheiat. Speram ca Muammar Gaddafi va fi capturat viu, pentru a avea parte de un proces echitabil', a spus ieri liderul Consiliului National de Tranzitie (CNT), Mustafa Abdeljalil.
Liderii rebelilor au declarat ieri-dimineata ca au arestat trei dintre cei opt copii ai lui Gaddafi – Saif al-Islam, Al-Saadi si Mohammed – in cadrul ofensivei asupra Capitalei libiene. Curtea Penala Internationala (de la Haga) a anuntat ca urmeaza sa negocieze transferul lui Saif al-Islam, care, alaturi de tatal sau, este cautat pentru crime impotriva umanitatii in legatura cu tentativele de reprimare a revoltei impotriva regimului, declansata la jumatatea lui februarie. Saif, care ar fi urmat sa-i ia locul tatalui la conducerea tarii, este acuzat de CPI ca a angajat mercenari straini pentru a-i ataca, in ultimele sase luni, pe protestatarii libieni. 'Sunt atacat chiar acum. Sunt focuri de arma in casa mea. Ei sunt in casa mea', a declarat, pentru postul de televiziune
Al-Jazeera, un barbat care s-a prezentat drept Mohammed Gaddafi, primul copil al colonelului, care a fost presedintele Comitetului Olimpic Libian si un important pion pe piata telecomunicatiilor. Fratele sau Saadi, fost fotbalist, fost sef al fortelor speciale si prosper om de afaceri cu investitii uriase in filme produse la Hollywood, a fost retinut de rebeli impreuna cu Saif. Potrivit unor telegrame Wikileaks, Saadi are un trecut dubios si un comportament bolnav – abuz de droguri si alcool, bataie cu politia in Italia, petreceri depravante etc. –, precum si gusturi pentru cele mai scumpe si mai luxoase masini si proprietati. Alti doi fii ai lui Gaddafi – Hannibal si Mutassim – se afla, probabil, in Algeria de mai multa vreme. Un alt fiu, Saif al-Arab, a fost ucis de avioanele NATO la 30 aprilie, iar fiica liderului libian, Aisha, pe care presa araba a botezat-o 'Claudia Schiffer a Africii de Nord', nu se afla intr-o locatie cunoscuta, potrivit Daily Telegraph. Presa britanica spune ca nu se stie nici care e pozitia mezinului colonelului, Khamis (28 de ani).
In a doua parte a zilei de ieri nu se cunostea nimic concret nici despre locul in care se ascundea colonelul Gaddafi. Pe Twitter circulau informatii cum ca liderul libian si-a parasit tara, cu posibila destinatie Africa de Sud sau o alta tara araba. Oficial, o sursa din cercurile diplomatice citata de presa nord-africana a declarat ieri ca, sub nici o forma, Gaddafi nu si-a parasit tara si nici resedinta sa Bab al-Aziziya, distrusa in mare parte de avioanele NATO. Sub casa sa din Tripoli, ca si in alte locatii, de altfel, exista numeroase buncare in care s-ar fi putut scunde 'cainele turbat', asa cum l-a numit, in urma cu mai multe decenii, fostul presedinte american Ronald Reagan.
In timp ce Gaddafi dadea bir cu fugitii, posibil prin catacombele de sub Capitala sa, iar seful Guvernului libian a fugit in Tunisia, potrivit mesajelor postate pe Twitter, in lume, pe numeroase cladiri ale ambasadelor libiene a fost ridicat drapelul CNT.
Strainii fac planuri pentru Libia
Dupa rasturnarea regimului Gaddafi, la fraiele tarii urmeaza sa vina Consiliul National de Tranzitie, un organism care a fost deja recunoscut de mai multe tari ale lumii si care va avea sprijinul comunitatii occidentale pentru a-si duce la bun sfarsit 'misiunile' interne. Pe continentul nostru, se fac deja 'calcule' referitoare la perioada de dupa rasturnarea regimului Gaddafi. 'Avem planuri post-Gaddafi in curs (...). Avem un numar de scenarii la care am lucrat in ceea ce priveste asistenta noastra post-Gaddafi', a declarat, la BBC, Michael Mann, un purtator de cuvant al Inaltului Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Catherine Ashton (foto). Pe de alta parte, premierul britanic, David Cameron, a declarat ieri ca activele libiene inghetate, in valoare de circa 20 de miliarde de dolari, vor fi deblocate in curand pentru a-i ajuta pe rebeli sa stabileasca ordinea in tara. Cameron, care a apreciat ieri ca 'revolutia din Libia nu e a britanicilor, dar Marea Britanie a jucat un rol important', a laudat faptul ca inca o natiune din Orientul Mijlociu 'asista la sfarsitul dictaturii opresiunii'.