x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan contestă decizia Parchetului din Mainz de încetare a procedurii judiciare împotriva umoristului Boehmermann

Erdogan contestă decizia Parchetului din Mainz de încetare a procedurii judiciare împotriva umoristului Boehmermann

10 Oct 2016   •   23:30
Erdogan contestă decizia Parchetului din Mainz de încetare a procedurii judiciare împotriva umoristului Boehmermann

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a contestat prin recurs decizia Pachetului din Mainz de încetare a procedurii judiciare împotriva umoristului Jan Boehmermann, autorul unei satire îndreptate împotriva şefului statului turc şi care a provocat în primăvară o criză diplomatică între Berlin şi Ankara transmite AFP.

Recursul a fost depus duminică, de 'avocatul care îl reprezintă pe preşedintele turc', pe lângă Parchetul din Mainz şi Parchetul general din Koblenz, jurisdicţiile competente în acest caz, a informat şefa Parchetului din Mainz, Andrea Keller, într-un comunicat.

Urmează ca Parchetul din Koblenz să decidă dacă va aproba recursul, a indicat magistratul.

Parchetul din Mainz a anunţat marţi abandonarea procedurii judiciare împotriva lui Jan Boehmermann, deschisă după ce umoristul a recitat pe 31 martie, la televiziunea ZDF, o poezie în care Erdogan apărea ca pedofil şi zoofil.

Cazul a luat o turnură politică după ce Turcia a formulat o plângerea penală în baza unui articol din codul penal german, considerat de unii anacronic şi care prevede posibilitatea declanşării urmăririi penale pentru 'insultă adusă reprezentantului unui stat străin', infracţiune pasibilă de 3 ani de închisoare.

Cancelarul Angela Merkel şi-a dat ulterior avizul ca Parchetul să ancheteze o presupusă infracţiune de lezmajestate.

Procurorii au indicat însă marţi că nu pot aduce dovezi ' cu un grad rezonabil de certitudine' privind comiterea unei astfel de infracţiuni. 'Acumularea de descrieri total exagerate' arată că este vorba despre o satiră, nu despre 'atacuri serioase' împotriva preşedintelui turc, au explicat procurorii.

Justiţia germană urmează să se pronunţe în noiembrie, într-o cauză civilă, asupra recursului prin care Erdogan vrea să obţină interzicerea oricărei redifuzări a poeziei incriminate. AGERPRES

×