Să iei în calcul, la 91 de ani, o nouă viaţă de deputat european n-a fost ceva de neimaginat pentru bătrânul Manolis Glezos. Cel mai greu a fost să calculeze cum se va deplasa lunar la Strasbourg, căci avionul nu se poate lua în calcul, scrie Liberation. “Voi merge la Veneţia cu vaporul, apoi cu trenul până la Strasbourg. Mă voi instala acolo un an. Apoi renunţ la mandat şi mă întorc”, a explicat noul eurodeputat din Grecia.
Te-ai putea gândi că intoleranţa sa faţă de avion se trage de la vârsta înaintată. Dar nu, precizează Glezos:”Ea e veche, şi este provocată de torturile soldaţilor germani din timpul războiului”.
Manolis Glezos, membru al stângii radicale Syriza - marele câştigător al alegerilor europene din Grecia - a obţinut, la 91 de ani, un loc în Parlamentul European.
Glezos va fi eurodeputatul cel mai vârstnic din Parlamentul European. Conform tradiţiei, el are privilegiul să deschidă prima sesiune a Legislativului european. Şi-a pregătit deja discursul: va cere Germaniei să plătească miliardele de euro drept compensaţii pentru invazia nazistă în Grecia. “A sosit timpul ca subiectul datoriilor germane să ia sfârşit”, a avertizat el, potrivit El Mundo.
Pe Acropole, în Atena, există o placă ce aminteşte de faptele de curaj din Cel de-al Doilea Război Mondial. O astfel de faptă s-a înregistrat în mai în 1941, în timpul ocupaţiei germane. Naziştii urcaseră drapelul cu zvastica pe Parthenon, iar doi greci curajoşi şi-au riscat viaţa pentru a dejuca vigilenţa teutonă şi a-l da jos.
Unul dintre ei era Manolis Glezos, care este de luni eurodeputat al stângii radicale Syriza, cel mai votat partid la alegerile europene din Grecia. Acţiunea lui, înfăptuită cu ajutorul camaradului său, Apostolos Santas, l-a transformat într-un erou.
“Tovarăşii mei de arme, care au murit în luptele împotriva forţelor de ocupaţie sau care au fost împuşcaţi vor ca eu să-i reprezint”, a spus veteranul om politic când şi-a anunţat candidatura la europarlamentare. El a mai fost eurodeputat în 1984, dar a demisionat după câteva luni.
Obişnuit al manifestaţiilor contra austerităţii
Manolis Glezos nu este un politician de salon. Este un obişnuit al manifestaţiilor împotriva austerităţii la cei 91 de ani. În 2010, s-a alăturat Indignaţilor în Piaţa Parlamentului din Atena, participând la mai multe manifestaţii contra planurilor de austeritate votate în schimbul unor împrumuturi acordate Greciei pentru a evita falimentul, scrie Liberation.
Un agent de poliţie i-a lansat o grenadă cu gaze lacrimogene în faţă în timpul unui protest din 2010. A fost spitalizat, iar fotografiile au făcut înconjurul lumii. El a fost văzut dând o mână de ajutor şi la stingerea flăcărilor care au răvăşit Peloponezul în 2007, adaugă El Mundo.
Închisoarea a ocupat o mare parte din viaţa lui. Glezos a fost capturat, în 1942, după ce a fost condamnat la moarte şi a fost supus torturii în închisoare. S-a îmbolnăvit de tuberculoză, dar a reuşit să scape. A petrecut 12 ani după gratii în diferite etape. S-a alăturat rezistenţei antifasciste, controlate de comuniştii eleni, în timpul războiului civil. A fost încarcerat de guvernul monarhic şi condamnat la moarte. L-au salvat presiunile internaţionale.
În timpul şederii sale la închisoare în 1951 a obţinut un loc în Parlamentul elen. A fost reales în 1961. În timpul dictaturii coloneilor (1967-1974) a fost din nou închis. După căderea regimului dictatorial a fost ales de două ori deputat al socialiştilor din PASOK, dar a renunţat la jumătatea anilor 80, pentru a încerca să creeze un sistem de democraţie participativă în satul său natal.
Manolis Glezos a obţinut un nou loc de deputat în iunie 2012. El face parte din aripa de stânga a Syriza şi pune sub semnul întrebării apartenenţa Greciei la Eurozonă. A stârnit controverse sugerând, în luna mai, că un Guvern de stânga se poate finanţa prin măsuri excepţionale îndreptate asupra celor bogaţi.
Dacă părăseşte Parlamentul de la Strasbourg în cursul mandatului, din cauza vârstei sale sau pentru că Syriza va veni la putere, Glezos va reveni printre liceeni, unde din când în când îşi povesteşte istoria.
Istoria îl bântuie pe Glezos chiar în hemiciclu, căci, de cealaltă parte, din Germania un neonazist, fiu al unui ofiţer al diviziei de asalt a Wermachtului, a ajuns în Parlamentul European.
Udo Voigt are 62 de ani şi provine din vechea gardă a partidului neonazist şi antiimigraţionist german NPD. Tocmai şi-a asigurat un mandat în PE.
Este o premieră pentru NPD pătrunderea în Parlament. Acest partid a obţinut circa 300.000 de voturi şi un scor de 1%, care îi permite să trimită un parlamentar, pe berlinezul Udo Voigt, cap de listă, printre cele 96 de parlametari de care dispune Germania.
Cunoscut pentru derapajele sale
Voigt profită de o reformă a sistemului electoral german pentru alegerile europene, care a dus la dispariţia pragului minim pentru a putea avea un ales. De aceea NPD, creat în 1964, este capabil, ca şi alte partide mici germane, să trimită un deputat în Parlamentul European.
Domnul Voigt este un cunoscut al derapajelor, care de câteva ori i-au adus şi probleme cu justiţia, reaminteşte Slate.fr. În anul 2007, în cadrul unui interviu televizat, el a dat asigurări că “maximum 340.000 de persoane au murit la Auschwitz”. Această declaraţie i-a adus o condamnare pentru incitare la ură rasială. Oricum, el considera că Hitler a fost “un tip extraordinar”.
S-a alăturat partidului în 1968, după ce a asistat la un miting al NPD. Spune că a fost covins după ce l-a ascultat, pentru prima oară, pe un om politic exprimându-şi mândria în privinţa istoriei germane.
Catolic, el a primit în tinereţe o pregătire de muncitor în domeniul aerospaţial, apoi s-a angajat în Armată. Dar apartenenţa sa la partidul neo-nazist l-a împiedicat să devină ofiţer.
Udo Voigt a intrat apoi în politică, iar ulterior a creat un centru de pregătire şi formare al NPD în Italia. La nivel federal, partidul, pe care autorităţile au încercat să-l interzică, rămâne cu slabă reprezentare şi nu dispune de niciun ales în Parlamentul german. Este însă prezent în două Parlamente regionale.
“Europa este continentul albilor”
Udo Voigt se apără în faţa acuzaţiilor de rasism. Dar afirmă că NPD spune că Europa este continentul albilor, şi aşa trebuie să rămână. “Vrem să ne asigurăm că şi peste 50 de ani, un italian, un francez, un irlandez şi un german sunt încă de recunoscut drept europeni şi că nu vor putea fi confundaţi cu ghanezii sau chinezii”, explică sexagenarul.
În timpul campaniei pentru europene, partidul său s-a făcut remarcat cu sloganuri de prost gust, explică site-ul Euractiv.fr. Unul dintre afişe, purtând sloganul “Să punem gaz”, a fost pus în faţa muzeului evreiesc din Berlin. O altă ţintă favorită a NPD o reprezintă romii.
Evident, pătrunderea NPD în PE nu trece neobservată. Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat “oripilat că un ales al NPD va fi în Parlament”.
Citește pe Antena3.ro