Cei doi sateliţi operaţionali din sistemul european de navigaţie Galileo, lansaţi vinerea trecută din Guyana franceză, continuă să se afle pe altă orbită decât cea planificată iniţial, dar sunt în stare bună şi au început să-şi desfăşoare panourile solare, a informat marţi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) într-un comunicat de presă.
'Procesul de desfăşurare a panourilor solare, care rămăseseră închise la ambii sateliţi, s-a realizat cu succes la primul satelit în cursul nopţii de luni', iar 'în curând' problema se va rezolva şi la cel de-al doilea.
Aparatele se află 'sub control' de când s-au desprins de racheta lansatoare Soyuz, activitatea lor fiind coordonată de experţii ESA de la centrul din localitatea germană Darmstadt şi de firma germană OHB, care a construit sateliţii, relatează EFE. Ambii sateliţi sunt corect poziţionaţi faţă de Soare.
În paralel, specialiştii încearcă să găsească cea mai bună metodă de exploatare a sateliţilor, cu toate că aceştia nu sunt pe orbita calculată anterior şi ţinând cont că 'sateliţii au o capacitate limitată de propulsie', mai adaugă comunicatul ESA.
Cei doi sateliţi - 5 şi 6 ai sistemului Galileo - lansaţi vineri din Guayana franceză, cu o rachetă rusească Soyuz - au fost plasaţi pe o orbită situată la altitudinea de 17.000 de kilometri, în loc de 23.522 de kilometri, aşa cum era prevăzut şi de unde urmau să devină operaţionali.
Această eroare de poziţionare, care poate duce la o întârziere a programului Galileo, face obiectul unei anchete cerute de Comisia Europeană - principalul finanţator al proiectului -, care implică atât ESA, cât şi compania Arianerspace, care a asigurat lansarea sateliţilor. Primele rezultate ale investigaţiei vor fi prezentate la începutul lunii septembrie.