Olandezii par ca s-au saturat de imigranti si incearca din toti rarunchii sa scape de ei, impunandu-le reguli drastice in schimbul obtinerii unui loc de munca in tara lor. Sunt atat de enervati, incat s-au pregatit 'sa se ia in piept' cu Uniunea Europeana si sa ignore legile europene care vorbesc despre libera circulatie a fortei de munca in statele membre.
De teama ca numarul de imigranti est-europeni sa nu ajunga la cifre uriase, Guvernul propune ca aceia care nu vorbesc limba olandeza sa nu mai beneficieze de ajutoare de stat. O astfel de masura ar putea crea un precedent in Europa, alte tari putand sa adopte o asemenea atitudine. Ministrul olandez pentru Afaceri Sociale, Henk Kamp, este de parere ca imigrantii din Europa de Est ar trebui expulzati din tara sa daca nu-si gasesc, in termen de trei luni, un serviciu sau daca nu au sperante ca se vor angaja la un moment dat in viitorul foarte apropiat, noteaza Daily Mail. Planul lui Kamp este criticat inclusiv in interiorul Executivului olandez, ministrul Economiei, Waldemar Pawlak, considerand propunerile drept 'ingrijoratoare'. 'Astfel de masuri sunt periculoase si pot conduce la colapsul sistemului de libera circulatie din Europa', apreciaza Pawlak. La Bruxelles, criticile sunt si mai aprige: 'toate statele membre sunt egale si legile transparente. Olanda trebuie sa respecte legile europene privind libertatea de circulatie a fortei de munca intre statele membre', a spus Viviane Reding, comisarul pentru Justitie, insistand ca pozitia Comisiei Europene este una clara si nenegociabila.
Ambasadorul Poloniei in Olanda este de parere ca planul lui Kamp reprezinta o discriminare impotriva polonezilor, a caror tara a preluat la 1 iulie presedintia semestriala a Uniunii Europene. In fapt, olandezii sunt nemultumiti ca numarul imigrantilor polonezi a crescut de la 20.000, in 2007, la 200.000 in momentul actual.
Pe de alta parte, luna trecuta, Olanda a anuntat ca are nevoie de forta de munca imigranta pentru a compensa efectele imbatranirii populatiei, cifrele propuse de aceasta tara fiind de aproximativ 250.000 de imigranti pana in 2020.