x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Este singurul candidat care poate fi comisar pentru agricultură”

"Este singurul candidat care poate fi comisar pentru agricultură”

de Irina Cristea    |    15 Ian 2010   •   00:00

O audiere fără probleme, ba chiar cu felicitări - asta se aşteaptă pentru Dacian Cioloş, nominalizat pentru postul de comisar european pentru Agricultură. O spun, pentru Jurnalul Naţional, membri ai comisiei europarlamentare care îl chestionează vineri dimineaţa, în frunte cu preşedintele acestui for.

Cu întrebări foarte tehnice îl aşteaptă pe Dacian Cioloş europarlamentarii din comisia pentru Agricultură, care îl vor audia vineri, preţ de trei ore. Deşi domeniul pe care Cioloş ar urma să îl administreze în cadrul Comisiei Europene - Agricultura şi Dezvoltarea Rurală, este extrem de stufos şi dificil, membrii comisiei par deja convinşi că românul este cea mai potrivită persoană pentru acest portofoliu. O spune, pentru Jurnalul Naţional, inclusiv preşedintele comisiei parlamentare care îl audiază, italianul Paolo de Castro, iar europarlamentarii români din acest for al Legislativului UE îi ţin isonul, indiferent de familia politică din care fac parte.


CEC ÎN ALB

"Nu cred cu adevărat că vor fi întrebări care să îi ridice dificultăţi lui Dacian Cioloş. Îl cunosc foarte bine pe Dacian pentru că a fost ministru al Agriculturii într-o perioadă în care eu ocupam aceeaşi funcţie în Italia. Cunoaşte extrem de bine ce se petrece în agricultură, care sunt problemele", ne-a declarat Paolo de Castro, care nu şi-a ascuns optimismul şi intenţia de a-i acorda, cu toată încrederea, un aviz pozitiv lui Dacian Cioloş. De altfel, italianul a fost pregătit să îi dea românului un CEC în alb chiar înainte că preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, să repartizeze portofoliile în viitorul Executiv european. "Când am văzut lista celor 26 de persoane nominalizate de guvernele statelor membre pentru a face parte din comisia Barroso am ştiut imediat că singurul care ar putea fi comisar pentru agricultură este Dacian Cioloş. Nimeni altcineva nu avea experienţă în agricultură, iar în acest sector experienţa este un factor extrem de important. Este un sector complicat, Politica Agricolă Comună este complicată şi implică mai mult de 40% din bugetul UE. Aveam nevoie în acest post de cineva care se pricepe. Iar eu personal, împreună cu Martin Scultz şi grupul social-democrat, şi l-am atras şi pe liderul PPE, Joseph Daul, să spună ".
De Castro crede că un domeniu atât de important pentru Europa are nevoie de un comisar european puternic, care să reprezinte bine acest sector. "Noi, la comisia pentru Agricultură, vom face tot ce ne va asta în puteri să-l ajutăm pe Dacian Cioloş să devină un astfel de comisar", a încheiat italianul.


BECALI: "PUNCTUL LUI SLAB E ROMâNIA!"

Membru supleant al comisiei pentru Agricultură, Gigi Becali ne-a declarat că a venit special la Bruxelles pentru audierea lui Dacian Cioloş. A pregătit şi două întrebări pentru candidatul român. Întrebări care, spune Becali, "să îi uşureze audierea, nu să îi dăuneze".  "Pe mine mă onorează că este român şi se spune despre el că este cel mai bun dintre toţi. Nu s-a mai spus niciodată asta despre un român iar cel care a spus-o este chiar preşedintele Barroso. Asta m-a făcut să vreau să vin personal la audieri şi să îl susţin", ne-a declarat Becali, care nu este afiliat vreunei familii politice în PE. Despre punctul slab al lui Cioloş, George Becali spune că este chiar România, care este "cea mai mare problemă pe care o are acum UE, datorită subvenţiilor care nu se mai dau". Cu toate acestea, Dacian Cioloş nu ar trebui să aibă emoţii la această audiere. "Am înţeles că este un foarte bun specialist pe agricultură şi nu o să poată cineva din comisie, care nu are aşa multe cunoştinţe pe agricultură, să îl încuie cu nişte întrebări. Şi sigur, sunt şi românii care sunt înscrişi la întrebări şi care îl vor susţine, toţi care suntem aici suntem ca să îi dăm curaj. Staţi liniştită, că Cioloş nu va avea niciun fel de problemă! ", a spus Becali, care speră că, odată devenit comsiar european, Cioloş o să ajute România "pentru că trebuie şi e obligat să o facă, din moment ce e parte din UE".


"SĂ-L SUSŢINEM!"

Şi europarlamentarul socialist Vasilica Viorica Dăncilă a pregătit o întrebare pentru Dacian Cioloş. Întrebare despre care nu a dat detalii, dar care se va încadra, probabil, într-una dintre principalele teme pe care ea le anticipează pentru audierea de azi: viitorul PAC, schimbările climatice, volatilitatea preţurilor pe piaţă, menţinerea sistemelor de ajutoare de stat, dezvoltare rurală, regiuni defavorizate. Europarlamentarul român nu crede că gestionarea deficitară a fondurilor europene, pentru care România a fost criticată, va fi un argument folosit împotriva lui Cioloş. "Problemele pe care le are România în momentul actual sunt probleme pe care le-au avut şi alte ţări. Cred că accentul în audieri va fi pus pe experienţa profesională şi răspunsul prompt pe care îl va da întrebărilor adresate", ne-a declarat Vasilica Viorica Dăncilă. În opinia europarlamentarului socialist, principalele puncte forte ale lui Dacian Cioloş sunt activitatea şi pregătirea profesională, care i-au permis să cunoască realităţile din România dar şi din celelalte state europene, precum şi faptul că interacţionat cu instituţiile europene în perioada în care a fost ministru". Un singur punct slab: "faptul că e programat în ultima zi la audierile de săptămâna aceasta, deci poate şi întrebările vor fi mai lărgite şi se vor aştepta răspunsuri foarte la obiect", crede Dăncilă.  

Despre frontul comun al europarlamentarilor români, la care făcea referire Gigi Becali, europarlamentarul socialist a spus că "toţi cei 33 de europarlamentari ar trebui să îl susţină pe domnul Dacian Cioloş pentru că este un câştig pentru ţara noastră să avem un portofoliu atât de important".

×
Subiecte în articol: externe