x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Esticii, victimele luptei electorale

Esticii, victimele luptei electorale

06 Apr 2004   •   00:00

Scandalul vizelor, in urma caruia romanii si bulgarii nu mai pot calatori pentru o vreme in Marea Britanie din cauza neregulilor in sistemul de imigrare de la Londra, are o puternica miza electorala.

De altfel, tabloidul britanic „Daily Mirror" a si oferit ieri unul dintre motivele pentru care opozitia conservatoare a lansat intreg scandalul: premierul Tony Blair intentiona sa declanseze la randul sau o campanie impotriva politicilor conservatorilor privind fenomenul imigratiei. Cu numai cateva zile inainte de mediatizarea afacerii vizelor, Blair le-a spus colegilor sai laburisti ca vrea sa expuna campania anti-imigranti a opozitiei. „Exploateaza temerile populatiei", a explicat prim-ministrul britanic.

PRICEPUTII. De pe urma razboiului electoral sufera acum esticii, mai exact bulgarii si romanii. Despre care nu toti britanicii au o parere asa de proasta. Dimpotriva, economistii londonezi considera ca muncitorii din Est ii vor ajuta pe britanici sa aiba salarii mai bune si vor contribui si la dezvoltarea exporturilor. Singura conditie este ca lucratorii sa fie priceputi si sa aiba experienta. Potrivit cotidianului britanic „The Times", tarile est-europene nu duc lipsa de muncitori iscusiti, cu scoala si experinta, ci de centre industriale de prestigiu. Asemenea centre exista in Marea Britanie, Irlanda, Germania, Franta, Italia. Libera circulatie a persoanelor dinspre Romania, Bulgaria si cele zece state care se vor alatura Uniunii Europene pe 1 mai vor intari prestigiul acestor centre industriale.
Lavinia Tudoran


Sa vina Mahomed la munte

Logica economistilor britanici este simpla. Daca marile companii din Vest nu-si aduc muncitori din Est, oricum vor fi nevoite sa apeleze la acestia. Prin urmare, va merge muntele la Mahomed, adica aceste firme isi vor crea nuclee de productie chiar in Europa centrala si de est. Ceea ce, evident, inseamna mai multi bani cheltuiti si o dezvoltare mai incetinita a afacerilor. In plus, nivelul de profesionalism nu va creste in Vest, unde muncitorii estici cu acte in regula sunt foarte apreciati.

×
Subiecte în articol: externe