x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa a devenit principalul importator de gaze lichefiate din SUA

Europa a devenit principalul importator de gaze lichefiate din SUA

03 Mai 2022   •   14:53
Europa a devenit principalul importator de gaze lichefiate din SUA

Europa a devenit principalul importator al gazelor lichefiate din SUA, fiind responsabilă de circa 64% dintre exporturi, potrivit datelor Refinitiv, scrie Reuters.

"Europa rămâne cumpărătorul dominant de gaze naturale lichefiate din SUA, iar tendinţa va continua probabil în următoarele luni", a declarat Reid I'Anson, analist Kpler.

SUA exportă în prezent 64% din gazele lichefiate în Europa, 13% în Asia și 2% în America Latină. 

Livrările totale de GNL s-au ridicat la 7,10 milioane de tone în luna aprilie 2022, în scădere față de martie, când s-au situat la 7,67 milioane de tone. Motivul principal al reducerii exporturilor sunt lucrările de mentenanță.

Motivul creșterii importurilor din SUA îl constituie războiul din Ucraina și reorientarea UE către alte surse de energie. 

Totodată, Gazprom a sistat livrările de gaze naturale spre Polonia și Bulgaria pe motivul că nu au plătit în ruble, după ce președintele Vladimir Putin a cerut achitarea acestora în moneda națională a Rusiei.

În aceste zile, prețul gazelor lichefiate s-a situat la circa 30 de dolari/un milion BTU, de la 39 de dolari/un milion BTU la începutul lunii martie. 
 

×