x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa de Est abia se vede în UE

Europa de Est abia se vede în UE

de Sînziana Stancu    |    24 Mar 2010   •   00:00

Publicaţia Las Provincias constată că noi şi bulgarii suntem departe de Europa, fiind şi cele mai sărace ţări din UE.

România şi Bulgaria au un PIB pe cap de locuitor care abia trece de 40% din media europeană, scrie Las Provincias, citând din cel mai recent raport al Eurostat, referitor la bunăstarea regiunilor Uniunii Europene. Sărăcia de la noi şi din alte ţări foste comuniste care au intrat în UE scoate cel mai bine în evidenţă prăpastia foarte adâncă între acestea şi ţările din vestul continentului, care au un PIB pe cap de locuitor mai mare decât media europeană. Mai trist este faptul că aceste diferenţe nici nu au mari şanse să se reducă într-un viitor apropiat, mai ales din cauza crizei financiare care le-a afectat mai mult decât pe ţările europene bogate.

Există de asemenea diferenţe mari între aceste ţări şi alte ţări foste socialiste din Europa Centrală şi de Est, între care Slovenia şi Cehia, al căror venit pe cap de locuitor reprezintă 80% din media comunitară.

Deşi tranziţia de la economia planificată la cea de piaţă a provocat schimbări profunde în aceste ţări şi cele mai multe dintre acestea au avut creşteri economice spectaculoase, iar nivelul de trai a crescut, există încă din păcate şi mari inegalităţi sociale, servicii publice deficitare şi sisteme corupte, care le vor încetini mult creşterea standardelor de viaţă şi dezvoltare economică.

×
Subiecte în articol: externe