x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa, în bătaia rachetelor iraniene

Europa, în bătaia rachetelor iraniene

31 Aug 2009   •   00:00

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a decis să-şi consolideze controlul asupra activităţii Iranului în plan militar, în contextul deciziei acestuia de a-şi continua programul nuclear şi de-a extinde potenţialul militar al ţării, comentează în ediţia sa de astăzi publicaţia Jerusalem Post. Potrivit unor experţi citaţi de ziarul israelian, Cehia şi Polonia ar fi destinaţiile cele mai potrivite pentru amplasarea celei de-a treia baze antirachetă a SUA, capabilă să apere Europa de rachetele balistice iraniene.



Deşi nu a afişat un entuziasm deosebit faţă de o soluţie militară la problema iraniană, NATO a trecut în prezent la examinarea 'impactului unei operaţiuni militare asupra structurilor nucleare şi construcţiei de noi obiective', relatează Jerusalem Post, citat de Agerpres.

În decembrie 2006, la conferinţa internaţională pe tema terorismului global, organizată de serviciile secrete israeliene, a fost, în cele din urmă, aprobată decizia privind eventualul schimb de informaţii între NATO şi Israel cu privire la Iran.

'Rachetele Iranului pot lovi în prezent Israelul, însă Republica Islamică intenţionează să continue dezvoltarea programului său de rachete. Noi considerăm că într-un orizont previzibil de timp rachetele Iranului, dotate cu focoase nucleare, vor putea atinge Europa', a declarat un responsabil NATO, citat sub rezerva anonimatului, de Jerusalem Post.

Administraţia preşedintelui SUA, Barack Obama, pare să încline în favoarea unei revizuiri a planurilor concepute de precedenta administraţie George W.Bush vizând desfăşurarea unor elemente ale sistemului de apărare antirachetă în Cehia şi Polonia.

×
Subiecte în articol: externe