x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schimbări climatice alarmante. Europa s-a încălzit cu 2,3 grade Celsius peste nivelurile din 1850-1900

Schimbări climatice alarmante. Europa s-a încălzit cu 2,3 grade Celsius peste nivelurile din 1850-1900

de Redacția Jurnalul    |    19 Iun 2023   •   21:15
Schimbări climatice alarmante. Europa s-a încălzit cu 2,3 grade Celsius peste nivelurile din 1850-1900

Europa ar trebui să se pregătească pentru mai multe valuri de căldură mortale cauzate de schimbările climatice. Anul trecut, în Europa a fost cu aproximativ 2,3 grade Celsius mai cald decât în perioada preindustrială.

Potrivit unui raport de amploare, anul trecut, continentul care se încălzește cel mai rapid din lume, Europa, a fost cu aproximativ 2,3 grade Celsius mai cald decât în perioada preindustrială, relatează AFP.

Căldura extremă, seceta care afectează culturile, temperaturile record ale suprafeței mării și topirea fără precedent a ghețarilor se numără printre efectele prezentate în raportul "Starea climei în Europa 2022", realizat de Organizația Meteorologică Mondială și de Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene.

Raportul arată cum Europa s-a încălzit de două ori mai mult decât media globală începând cu anii 1980, cu efecte profunde asupra structurii socio-economice și a ecosistemelor din regiune. În 2022, Europa a depășit cu aproximativ 2,3 °C media preindustrială (1850-1900), utilizată ca bază de referință pentru Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Dar, ca semn de speranță pentru viitor, anul trecut, pentru prima dată, energia regenerabilă a generat mai multă electricitate decât gazele fosile poluante. Energia eoliană și solară a generat 22,3% din energia electrică din Uniunea Europeană (UE) în 2022, depășind gazele fosile (20%).

Raportul a fost publicat cu ocazia celei de-a 6-a Conferințe europene privind adaptarea la schimbările climatice de la Dublin, Irlanda, și este însoțit de o hartă interactivă.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: europa incalzit