x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa nu vrea arme nucleare americane

Europa nu vrea arme nucleare americane

de Sînziana Stancu    |    19 Feb 2010   •   00:00

Doi foşti premieri şi doi foşti miniştri de Externe belgieni au cerut retragerea bombelor atomice americane depozitate în Europa şi, în special, a celor din Belgia, informează AFP.

Jean-Luc Dehaene şi Guy Verhofstadt, cărora li s-au alăturat liberalul francofon Louis Michael şi socialistul flamand Willy Claes, care a fost şi secretar gneral al NATO, au publicat apelul lor, însoţit de un comentariu, în cotidianele Le Soir, De Standaard şi Het Nieuwsblad. În articolul-apel, intitulat "Spre o lume fără arme nucleare", ei scriu că "răzbioul rece s-a terminat" şi că "este timpul să ne adaptăm politica nucleară noilor circumstanţe", iar "angajamentul preşedintelui american, Barack Obama, în vederea eliminării tuturor armelor nucleare merită sprijin urgent".

RETRAGEREA
În Europa există aproximativ 260 de bombe americane. Cele patru personalităţi politice au mai făcut cunoscut faptul că la baza belgiană Kleine Brogel din Flandra există aproximativ 20 de bombe ce pot fi lansate din avion şi că un număr asemănător ar fi şi în Germania, la Buchel (sud-vestul ţării), iar în Italia şi în Turcia de află în fiecare câte 90 de bombe. Guvernul german a cerut deja, în cadrul NATO, "retragerea rapidă a armelor nucleare", iar secretarul general al organizaţiei, Anders Fogh Rasmussen, a precizat că decizia de retragere a bombelor din Germania trebuie luată "multilateral", de aliaţi, în cadrul NATO, şi nu unilateral. 

×
Subiecte în articol: externe