x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa tremură. Trump îi dă lui Putin ultimatum pe rachete

Europa tremură. Trump îi dă lui Putin ultimatum pe rachete

de Şerban Mihăilă    |    06 Dec 2018   •   12:50
Europa tremură. Trump îi dă lui Putin ultimatum pe rachete

Șeful Casei Albe i-a dat liderului de la Kremlin un ultimatum de 60 de zile pentru a reîncepe să respecte Tratatul ruso-american privind Forțele Nucleare Intermediare, acord de referință pentru controlul armamentului și echilibrul de forțe de pretutindeni. În caz contrar, SUA se vor retrage unilateral din tratatul care, timp de trei decenii, a protejat Europa de armele de distrugere în masă.

Președintele Donald Trump vrea să iasă cu orice preț din Tratatul ruso-american privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), care, în opinia sa, este încălcat regulat de către Moscova și, în același timp, a devenit irelevant din cauza dezvoltării programului nuclear al Chinei. Cu toate acestea, aliații europeni ai americanilor, în frunte cu Germania, au reușit să convingă administrația de la Washington să mai acorde o ultimă șansă tratatului încheiat în 1987. În schimb, miniștrii de Externe ai NATO au convenit, la Bruxelles, să recunoască oficial că Rusia a încălcat INF, într-o declarație de susținere față de Washington. Prezent la reuniunea NATO, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a dat Rusiei un ultimatum, marți, anunțând că SUA se vor retrage din tratat în 60 de zile, dacă Moscova va continua să refuze să îl respecte. Acțiunile Rusiei „subminează foarte mult atât securitatea națională americană, cât și pe cea a aliaților noștri”, a avertizat Pompeo, care a precizat că SUA au semnalat de cel puțin 30 de ori în ultimii cinci ani această problemă autorităților de la Moscova, însă, de fiecare dată, s-au lovit de negări și contra-acuzații. INF a fost semnat în 1987 de către preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, şi de liderul sovietic, Mihail Gorbaciov. Tratatul, care interzice utilizarea rachetelor cu lansare de la sol cu rază scurtă și medie de acţiune, variind între 500 şi 5.500 de kilometri, a pus capăt crizei declanşate în anii '80 prin desfăşurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, îndreptate asupra capitalelor occidentale. În 2014, președintele american de la vremea repectivă, Barack Obama, a acuzat Rusia de nerespectarea INF, după ce Moscova testase o rachetă terestră lansată de la sol. El nu a abandonat însă tratatul, la insistențele europenilor, care au susținut că o asemenea decizie ar fi dat un „restart” periculos cursei înamărilor. Dorința lui Trump de a abandona INF, exprimată încă din luna octombrie, a fost anunțată de o serie de acuzații recente ale Departamentului american al Apărării, care a insistat că rușii au încălcat tratatul, dezvoltând o nouă rachetă cu rază medie de acțiune, de 2.600 de kilometri, denumită „Novator 9M729”, ce ar permite Moscovei să declanșeze atacuri nucleare extrem de rapide contra unor țări din NATO. Rusia a oferit foarte puține detalii în legătură cu noua sa armă, limitându-se să afirme că aceasta nu încalcă INF. Analiști militari citați de BBC susțin că noua rachetă este o alternativă mai ieftină la armele convenționale.

Rușii pun rachetele pe România

De cealaltă parte, rușii acuză SUA că ar fi desfăşurat la o bază din România, unde sunt instalate componente ale sistemului lor de apărare antirachetă, dispozitive capabile să lanseze rachete de croazieră de tip „Tomahawk”, interzise prin acest tratat, şi că ar avea intenția să desfăşoare astfel de instalaţii şi în Polonia. Șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a amenințat ieri că, dacă SUA se retrag din INF, țările care vor găzdui sisteme de rachete americane cu rază mică și medie de acțiune vor deveni ținte de distrugere pentru Federația Rusă.

„Nu SUA, ci țările ce vor găzdui sisteme americane de rachete cu rază medie și mică de acțiune vor ajunge ținte ale represaliilor ruse”.

Șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov

 

 

×
Subiecte în articol: donald trump