x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa vorbeşte pe mai multe voci despre Afganistan

Europa vorbeşte pe mai multe voci despre Afganistan

de Anca Aldea    |    03 Dec 2009   •   00:00

Uniunea Europeană şi-a exprimat intenţia de a susţine strategia americană din Afganistan, dar un anunţ concret în acest sens va fi făcut numai după o serie de negocieri cu partea americană. Noul şef al diplomaţiei Uniunii, Catherine Ashton, a declarat joi la Madrid că va avea o întrevedere în acest sens cu omologul său american, Hillary Clinton, "spre sfârşitul săptămânii".

Ministrul spaniol de Externe, Miguel Angel Moratinos, a susţinut declaraţiile lui Ashton, precizând că întâlnirea va avea loc vineri la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Externe din cadrul NATO.

Italia şi Rusia şi-au anunţat joi sprijinul pentru efortul susţinut al Statelor Unite în Afganistan. În cadrul întâlnirii dintre preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi premierul Italiei, Silvio Berlusconi, cei doi şi-au prezentat angajamentele ţărilor lor în rezolvarea situaţiei extrem de tensionate din Afganistan. Medvedev a dat asigurări că Rusia este pregătită "să participe la proiecte economice, să pregătească poliţiştii sau militarii" afgani, "să susţină noul efort american" (preşedintele referindu-se la declaraţia lui Barack Obama de a trimite alţi 30.000 de militari în Afganistan).

"Suntem obligaţi să îi ajutăm pe partenerii noştri afgani. Militarii americani şi europeni, inclusiv italieni îndeplinesc acţiuni de menţinere a păcii, acţiuni foarte importante", a adăugat Medvedev. Berlusconi a reiterat sprijinul pentru noua strategie americană, insistând pe necesitatea de a oferi Afganistanului şansa de a deveni o altă ţară decât cea de acum opt ani. "Trebuie să ajutăm economia afgană să renască", a spus Berlusconi.

Joi seară, miniştrii Apărării, Ignazio La Russa, şi de Externe, Franco Frattini, au anunţat că Executivul de la Roma a aprobat suplimentarea, începând cu primele luni ale lui 2010, a trupelor în Afganistan cu încă o mie de militari. În prezent, Italia are 2.800 de militari în această ţară.

Spania, care contribuie la Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) în Afganistan, condusă de NATO, nu exclude trimiterea a încă 200 de militari în teritoriu, scrie, în ediţia online, cotidianul El Pais.

În ceea ce priveşte Germania (care deţine în Afganistan 4.300 de militari), Bundestagul a aprobat joi prelungirea cu 12 luni a angajamentului armatei în Afganistan, fără a mări plafonul de 4.500 de militari, notează agenţia France Presse.

Şeful Statului Major Interarme din Statele Unite, amiralul Michael Mullen, a anunţat ieri că în 2011 retragerea trupelor americane din Afganistan va fi limitată. Preşedintele Barack Obama "ne-a dat instrucţiuni clare să începem să transferăm responabilitatea securităţii Afganistanului forţelor naţionale afgane în iulie 2011", dar "nu există nici o proiecţie privind durata acestei operaţiuni (...). Nu am primit instrucţiuni privind numărul militarilor (implicaţi în procedurile de retragere). Acesta ar putea fi foarte limitat, ar putea fi important", a adăugat Mullen. Retragerea se va desfăşura "într-o manieră responsabilă" şi "în funcţie de condiţiile din teritoriu", a desclarat amiralul în faţa unei comisii a Senatului.

×
Subiecte în articol: externe