x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europarlamentar francez: Acţiunea diplomatică a Europei în cazul Ucrainei nu a fost convingătoare

Europarlamentar francez: Acţiunea diplomatică a Europei în cazul Ucrainei nu a fost convingătoare

07 Apr 2014   •   19:34
Europarlamentar francez: Acţiunea diplomatică a Europei în cazul Ucrainei nu a fost convingătoare

Evenimentele din Ucraina au arătat importanţa unei politici externe comune şi coerente în UE. Serviciul European de Acţiune Externă a fost creat în 2011 pentru a ajuta Uniunea Europeană în a structura şi coordona politica sa externă. Cât de bine funcţionează, însă, acesta? Europarlamentarul francez Arnaud Danjean (PPE) a scris un raport cu recomandări adoptat de deputaţii din Parlamentul European la 3 aprilie şi dezvăluie care sunt provocările şi beneficiile unei politici externe comune. “Provocările vremii noastre sunt din ce în ce mai globale, din ce în ce mai complexe, iar statele membre dispun rar de mijloacele diplomatice, financiare şi militare pentru a face faţă acestora. De aceea vom putea avea o abordare eficientă doar la nivel european. Chiar dacă UE nu poate acţiona mereu şi oriunde, este vital să redefinim Serviciul European de Acţiune Externă conform unor priorităţi clar definite. Avem nevoie şi de o conducere politică puternică pentru a ajunge la un consens”, a declarat Danjean, pentru site-ul Parlamentului European.

Definirea clară a rolurilor
El notează în rezoluţia amintită că slăbiciunea instituţională a împiedicat UE să impună măsuri coerente ca parte din politica sa externă. “De fiecare dată când UE lansează o misiune ca parte a politicii sale de securitate şi apărare, ne împiedicăm de aceleaşi probleme şi constrângeri în coordonare şi planificare, în sprijinul logistic şi coerenţa directivelor. Când sunt implicate mai multe organizaţii – lucru inevitabil în orice abordare globală – coordonarea este cheie. Ideal, aceasta ar trebui să aibă loc într-un mod mai puţin oficial, ca un reflex natural, dar trebuie să rămânem realişti. Fiecare instituţie are tendinţa de a-şi apăra independenţa. De aceea, trebuie să impunem coordonarea, să stabilim o conducere clară şi să definim mai bine rolurile. Din punctul meu de vedere, Înaltul Reprezentant, care este şi vicepreşedinte al Comisiei, ar trebui să preia frâiele”, consideră europarlamentarul PPE.

Săgeţi către Ashton

Ca urmare a intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona, Consiliul European a numit-o pe Catherine Ashton în calitate de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate. Ea prezidează Consiliul Afaceri Externe şi conduce politica externă şi de securitate comună. Datorită rolului său de vicepreşedinte al Comisiei Europene, Catherine Ashton asigură coerenţa şi coordonarea acţiunii externe a Uniunii Europene. Înaltul Reprezentant este susţinut de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Credibilitatea UE

Arnaud Danjean este de părere că medierea şi dialogul nu sunt eficiente în prevenirea şi rezolvarea paşnică a situaţiilor precum criza din Ucraina. “Ca să fiu sincer, nu mi s-a părut că acţiunea diplomatică a Europei în cazul Ucrainei a fost convingătoare. Dificultăţile legate de acordul de asociere au fost subestimate, apoi a existat o perioadă de mediere fără un impact politic semnificativ. Iniţiativele UE au devenit mai eficiente doar în momentul în care au acţionat miniştrii Afacerilor Externe. Acest lucru arată că statele membre continuă să domine politica externă, chiar dacă eforturile Înaltului Reprezentant şi cele ale Serviciului European de Acţiune Externă sunt utile. Acestea doar sprijină, însă, deciziile statelor. Trebuie să înţelegem şi că medierea şi prevenirea au sens şi greutate numai dacă UE este considerată credibilă în ceea ce priveşte ameninţările şi sancţiunile”, a încheiat Danjean. (D.I)


×
Subiecte în articol: criza ucraina