x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Evacuare fortata

Evacuare fortata

de Maria Toader    |    08 Sep 2005   •   00:00
Evacuare fortata

New Orleans va deveni, in cateva zile, un oras pustiu. Doar echipajele de salvare se vor mai afla in zona pentru a incepe dificilele operatiuni de secare a orasului inundat in proportie de 60%. In timp ce evacuarea fortata e pe cale sa inceapa, balbaielile autoritatilor care ar trebui sa gestioneze criza se inmultesc.

Autoritatile americane au dat unda verde echipajelor de salvare sa evacueze fortat toti supravietuitorii uraganului Katrina care s-au incapatanat sa ramana in New Orleansul aproape scufundat. Americanii au recurs la aceasta solutie extrema pentru ca operatiunile de secare se desfasoara si la aceasta ora foarte lent, orasul fiind inundat in proportie de 60%. Fara o evacuare totala a victimelor Katrinei, echipele care ar trebui sa se ocupe de scoaterea New Orleansului de sub ape sunt blocate, pentru ca prioritare sunt recuperarea si transportarea la loc sigur a supravietuitorilor. De aceea, politistii si soldatii au fost de ieri autorizati sa inceapa evacuarea acestora de primarul orasului, Ray Nagin. "Noi vrem sa incurajam oamenii sa plece. Militarii nu ii vor mai trata cu frumosul, asa cum am facut noi pana acum", a explicat Clay Caywoord, un ofiter de politie.

COSTURI. In numai opt zile, peste 32.000 de sinistrati ramasi in casele lor au fost recuperati de echipele de salvare, operatiune care suplimenteaza costurile suportate de autoritati cu inca 2,8 miliarde de dolari. Peste 58.000 de militari si mai bine de 350 de elicoptere participa la operatiuni, au declarat oficialii din armata. Pe de alta parte, politia a verificat peste 75% din cartierele inundate in cautarea de noi victime. "Multe persoane nu vor fi niciodata regasite, mai ales din cauza aligatorilor care impanzesc apele", a subliniat Michael Rieger, purtatorul de cuvant al Agentiei federale de gestionare a crizelor (FEMA). Si la capitolul pagube materiale, situatia din New Orleans este extrem de dificila. Peste 160.000 de case sunt imposibil de reparat si vor trebui daramate in totalitate. O sansa exista totusi pentru cartierele istorice ale orasului care au fost mai putin afectate de inundatii. Acestea vor putea fi insa rapid refacute, a explicat reprezentantul FEMA.

MESAJ
"Noi vrem sa incurajam oamenii sa plece inainte ca armata sa preia operatiunile de evacuare. Militarii nu ii vor mai trata cu frumosul, asa cum am facut noi pana acum" - Clay Caywoord ofiter de politie din New Orleans

MAI SCUMP CA 11/9
Costurile pe care le vor suporta autoritatile americane in urma trecerii uraganului Katrina s-ar putea ridica la circa 100 miliarde de dolari, depasind cu mult pierderile provocate de atentatele de la 11 septembrie 2001. Potrivit New York Times, reprezentanti ai administratiei au precizat ca, pentru operatiunile de salvare si ajutorare din Louisiana si Alabama, se cheltuieste cu mult peste 500 de milioane de dolari pe zi, iar costurile continua sa creasca. La mai putin de patru zile dupa ce Congresul a aprobat un prim ajutor de urgenta in valoare de 10,5 miliarde de dolari, Casa Alba a precizat ca va solicita o suma mai mare in perioada imediat urmatoare. Analistii financiari considera ca amploarea si caracteristicile uraganului Katrina sunt fara precedent. Autoritatile americane trebuie sa suporte costurile pentru cazarea a circa un milion de persoane, pe o perioada de ordinul lunilor sau chiar un an, sau plata unor despagubiri pentru proprietatile distruse si care nu erau acoperite de asiguratorii privati. Alte costuri se refera la asigurarea educatiei si asistentei medicale pentru sute de mii de persoane obligate sa paraseasca statul in care traiau. Programul Medicaid, care asigura plata asistentei medicale pentru persoanele cu venituri foarte mici, este acoperit de guvernul federal sau de autoritatile locale. Insa oficialii din administratie au declarat ca se asteapta ca Washingtonul sa plateasca integral asistenta medicala pentru persoanele evacuate si sa relaxeze standardele de eligibilitate.

EROARE
Aproape 200 de refugiati au ajuns la o alta destinatie decat cea unde fusesera trimisi de Agentia federala pentru gestionarea situatiilor de urgenta (FEMA). Cei 180 de sinistrati salvati din zonele calamitate au ajuns in localitatea Charleston, asa cum prevazuse FEMA, numai ca in statul West Virginia, si nu in South Carolina. Cele doua orase care poarta, ce-i drept, acelasi nume sunt la 650 de kilometri distanta unul fata de celalalt. Directorul Serviciului de sanatate publica din Departamentul de Sanatate Controlul Mediului din South Carolina, John Simkovich, a precizat ca solicitase mobilizarea "tuturor resurselor disponibile" pentru primirea in bune conditii a refugiatilor. "In mod exceptional, au reactionat in mai putin de 30 de minute, luand masurile necesare pentru a avea grija de persoanele venite din Louisiana", a adaugat Simkovich. "Din pacate, avionul nu a sosit", a spus el.

×
Subiecte în articol: externe