x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eveniment în Strâmtoarea Taiwan înaintea discuțiilor dintre președinții Chinei și Statelor Unite

Eveniment în Strâmtoarea Taiwan înaintea discuțiilor dintre președinții Chinei și Statelor Unite

18 Mar 2022   •   15:28
Eveniment în Strâmtoarea Taiwan înaintea discuțiilor dintre președinții Chinei și Statelor Unite

Strâmtoarea Taiwan a fost traversată, ieri, de portavionul chinez Shandong. Acesta a fost urmărit de un distrugător american. Evenimentul a avut loc înainte de convorbirea dintre președinții celor două țări, spun surse din Taipei, citate de Reuters.

''În jurul orei 10:30, CV-17 a apărut la circa 30 de mile nautice la sud-vest de Kinmen şi a fost fotografiat de un pasager dintr-un avion civil'', a spus sursa. 

Evenimentul s-a produs cu circa 12 ore înaintea convorbirii telefonice între președintele chinez Xi Jinping cu omologul său american, Joe Biden. 

Shandong este cel mai nou portavion al Chinei și a trecut, joi, prin apropierea insulei Kinmen, care aparține Taiwanului.

Totodată, nava USS Ralph Johnson, distrugător din clasa Arleigh Burke, a urmărit portavionul chinez. Acesta nu avea aviane pe punte și naviga către nord prin strâmtoare.
Și Taiwanul a trimis nave militare pentru a monitoriza situaţia.

Problema este spinoasă în regiune din cauza Taiwanului, revendicat de China și susținut neoficial de Statele Unite, care trimite armament în insulă.  Autoritățile de la Beijing și-au crescut prezența militară în zonă în ultimii doi ani. 


 

×
Subiecte în articol: Strâmtoarea Taiwan portavion shandong