x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EVENIMENT ISTORIC la Vatican. Papa Francisc i-a declarat sfinţi pe Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea - LIVE VIDEO

EVENIMENT ISTORIC la Vatican. Papa Francisc i-a declarat sfinţi pe Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea - LIVE VIDEO

27 Apr 2014   •   08:15
EVENIMENT ISTORIC la Vatican. Papa Francisc i-a declarat sfinţi pe Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea - LIVE VIDEO
Sursa foto: VINCENZO PINTO/AFP
UPDATE 11:35 - Papa Francisc i-a declarat sfinţi duminică, în Piaţa Sf. Petru, pe Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, în faţa unei mulţimi de sute de mii de credincioşi veniţi din întreaga lume. "Îi declarăm şi îi definim sfinţi pe preafericiţii Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, îi trecem în rândul sfinţilor şi stabilim ca, în toată Biserica, ei să fie cinstiţi cu evlavie printre sfinţi", a declarat solemn papa argetininian, aclamat imediat de mulţime.

UPDATE 11:23
- Papa Francisc a sosit duminică la Bazilica Sf. Petru pentru ceremonia de canonizare a Papilor Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea, în prezenţa a sute de mii de credincioşi din întreaga lume. Jose Bergoglio a sosit într-o procesiune de cardinali şi episcopi care rosteau litania sfinţilor. Ritul canonizării, relativ scurt, va preceda o mesă solemnă, celebrată împreună cu Papa emerit Benedict al XVI-lea, care a sosit la Bazilica Sf. Petru cu puţin timp mai înainte.
............................

Papa Francisc se pregăteşte să-i sanctifice, astăzi, pe doi dintre predecesorii săi, italianul Ioan al XXIII-lea şi polonezul Ioan Paul al II-lea.

În faţa a sute de mii de fideli veniţi din Italia, Polonia şi din alte ţări, dar şi a sute de milioane de spectatori din faţa televizoarelor sau ecranelor de cinema 3D din 20 de ţări, primul Papă latino-american din istorie îi va canoniza astăzi, în Piaţa Sfântul Petru, pe Giuseppe Angelo Roncalli, cel care a convocat Marele Consiliu Ecumenic Vatican II (1962/65), deschizând Biserica Catolică spre societate şi alte religii, şi pe Karol Wojtyla, "globe-trotter al Domnului" şi "luptător împotriva comunismului".

"Acesta este un eveniment pe care Roma nu l-a cunoscut niciodată în istoria sa: canonizarea a doi Suverani Pontifi în prezenţa a doi Papi în viaţă", a declarat, miercuri, Monseniorul Liberio Andreatta, şeful Agenţiei Vaticanului pentru Organizarea Pelerinajelor (ORP).

Aflat de 13 luni în fruntea Bisericii catolice, care numără 1,2 miliarde de credincioşi, papa Francisc, ce se bucură de aceeaşi popularitate ca şi Karol Wojtyla, va ţine o slujbă în piaţa Sfântul Petru. Se vorbeşte despre circa 800.000 de participanţi la ceremonie. Un element original al acestei duble canonizări este şi faptul că ea va avea loc în prezenţa a doi papi, Francisc şi Benedict al XVI-lea. Joseph Ratzinger nu va sta alături de actualul papă, pentru a nu crea impresia că există doi suverani pontifi.

URMĂREŞTE LIVE PROCESUL DE CANONIZARE





URMĂREŞTE LIVE, 3D, SANCTIFICAREA

Ritul canonizării - eveniment transmis în toată lumea şi în 3D în zeci de cinematografe -, va avea loc la începutul ceremoniei. În apropierea altarului se vor afla două relicve: o fiolă cu sângele lui Ioan Paul al II-lea şi un fragment de piele de-a lui Ioan al XXIII-lea.

În cursul ceremoniei, papa Francisc va saluta cele 98 de delegaţii ale statelor şi organizaţiilor internaţionale prezente, printre care 24 de şefi de stat şi capete încoronate - de la regele Spaniei la preşedintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe. Suveranul pontif va trece apoi prin mijlocul mulţimii, într-o maşină deschisă.

Canonizarea lui Ioan al XXIII-lea, iniţiator al Conciliului Vatican II (1962-1965), care a marcat deschiderea Bisericii catolice spre lumea modernă, pare a nu fi criticată decât de tradiţionalişti. Ioan Paul al II-lea rămâne cel mai popular papă din toate timpurile. Dar, chiar dacă nimeni nu contestă importanţa sa internaţională şi rolul jucat în căderea comunismului, are detractori care îi reproşează îndeosebi ignorarea infracţiunilor de natură pedofilă şi severitatea faţă de teologii disidenţi.

Dubla canonizare de duminică este percepută ca un eveniment ce ar putea contribui la ştergerea amintirii anilor marcaţi de scandaluri (mai ales de pedofilie) şi la reconcilierea a două sensibilităţi diferite ale Bisericii, întruchipate de cei doi papi.

×