x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Evreii sefarzi, invitaţi înapoi în Spania, după 500 de ani de la expulzare

Evreii sefarzi, invitaţi înapoi în Spania, după 500 de ani de la expulzare

06 Mar 2013   •   18:47
Evreii sefarzi, invitaţi înapoi în Spania, după 500 de ani de la expulzare

Statul spaniol este dispus să ofere cetăţenie tuturor evreilor sefarzi care pot face dovada că au strămoşi care au trăit în Spania înainte de 1492, când au fost expulzaţi.

În 1942, celor aproximativ 235.000 de evrei care trăiau în Spania li s-a ordonat ori să se convertească la catolicism, ori să părăsească ţara. Se estimează că în jur de 165.000 au plecat atunci, stabilindu-se în nordul Africii sau în Imperiul Otoman.

Primul anunţ făcut în acest sens a venit anul trecut în noiembrie, generând un val de entuziasm printre evreii din toată lumea, în prima lună trimiţându-se 6.000 de cereri către statul spaniol.

Printre cei care au vrut să capete cetăţenia s-a numărat şi scriitoarea americancă Doreen Carvajal.

"Mi s-a părut gest minunat, un act de justiţie. Am acţionat dintr-un impuls romantic, pentru a închide un cerc. Părea ceva tare poetic", a spus Carvajal. Aceasta a fost dezamăgită, însă, după ce a fost refuzată de statul spaniol.

Carvajal este catolică, descoperind abia acum câţiva ani că stămoşii ei au fost evrei sefarzi. Însă înaintaşii ei fac parte dintre cei care s-au convertit la catolicism. Statul spaniol i-a răspuns că nu poate primi cetăţenia decât dacă se converteşte la iudaism.

"Mi s-a părut ca un nou act coercitiv. Iată, urmaşii celor forţaţi să se convertească fiind puşi din nou în aceeaşi situaţie", a comentat Carvajal.

Secretarul general al Federaţiei Spaniole a Comunităţilor Evreieşti, Mauricio Toledano, spune, însă, că legea nu are încă detaliile stabilite, însă în forma finală, după ce va trece de Parlament, se va specifica clar că cetăţenia poate fi acordată tuturor urmaşilor, indiferent de religie.

Majoritatea cererilor trimise deja vin însă de la evreii din Turcia. 90% din evreii care trăiesc azi în Turcia sunt urmaşii celor care au fost forţaţi să părăsească Spania, în 1492. La vremea aceea, Imperiul Otoman a fost mulţumit să-i primească, spune istoricul Maria Josep Estanyol, de la Universitatea din Barcelona.

"La acea vreme, sultanul ar fi spus că nu înţelege de ce un rege mare precum Ferdinand ar vrea să se lipsească de evrei - o mare sursă de bogăţie - preferând să i-i dea lui pe gratis", spune Estanyol. Acesta a adăugat că Spania a intrat într-o perioadă de criză economică, după plecarea evreilor, fiind serios afectate industria textilă şi cea bancară.

Estanyol spune că reîntoarcerea evreilor în Spania ar putea fi benefică şi pentru economia acestei ţări, însă presonal nu le-ar recomanda să vină înapoi.

"Dat fiind dezastrul economic în care ne aflăm, nu le-aş recomanda să vină".

Decizia Spaniei a nemulţumit, însă, liderii comunităţilor musulmane de aici, care au spus că măsura este discriminatorie.

Musulmanii din Spania au fost alungaţi la rândul lor sau puşi să se convertească în 1609, însă autorităţile spaniole nu s-au arătat dispuse să le acorde cetăţenie urmaşilor celor alungaţi. 

×