x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Excentricul Duterte dă afară trupele americane din Filipine

Excentricul Duterte dă afară trupele americane din Filipine

11 Feb 2020   •   21:30
Excentricul Duterte dă afară trupele americane din Filipine

Preşedintele filipinez, Rodrigo Duterte, a notificat oficial Statele Unite în legătură cu o decizie a sa de a anula o înţelegere bilaterală între armatele celor două ţări, Acordul privind Forţele Străine, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt, relatează Reuters şi DPA.

Duterte, care nu şi-a ascuns nemulţumirea puternică faţă de SUA şi dispreţul pentru relaţia militară strânsă a ţării sale cu Washingtonul, consideră că a venit momentul ca Filipine să fie un stat independent din punct de vedere militar, potrivit purtătorului său de cuvânt, Salvador Panelo.

"A venit momentul să ne bazăm pe noi înşine. Ne vom consolida apărarea şi nu ne vom baza pe nicio altă ţară", a spus, într-o conferinţă de presă obişnuită, purtătorul de cuvânt, citându-l pe preşedintele filipinez.

Acordul privind Forţele Străine, semnat în 1998, a conferit statut legal miilor de soldaţi americani care au staţionat până acum prin rotaţie în Filipine pentru asistenţă umanitară şi exerciţii militare, zeci dintre acestea având loc în fiecare an.

Legăturile în domeniul apărării dintre Filipine şi fostul suzeran, SUA, datează de la începutul anilor 1950 şi sunt guvernate de un Tratat de Apărare Reciprocă, iar acesta va rămâne în vigoare, alături de un Acord Consolidat de Cooperare pentru Apărare semnat în timpul administraţiei americane conduse de Barack Obama.

Duterte a luat această decizie, după ce un comandant de top al războiului său împotriva drogurilor, fostul şef de poliţie Ronald dela Rosa, a spus că viza sa pentru SUA a fost revocată în legătură cu trimiterea în detenţie a unui senator cu o poziţie critică la adresa şefului statului filipinez.

Este pentru prima dată când Duterte anulează un acord cu SUA, în contextul în care în cei trei ani de mandat de până acum el a denunţat permanent Washingtonul pentru ipocrizie şi pentru că tratează Filipine "ca pe un câine în lesă".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Rodrigo Duterte