Exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale fostului preşedinte palestinian Yasser Arafat, pentru a se afla dacă acesta a fost sau nu otrăvit în urmă cu opt ani, este prevăzută pentru ziua de luni, la Ramallah, în Cisiordania, în ciuda ostilităţilor dintre Israel şi Hamas din Fâşia Gaza.
"Deplasarea judecătorilor francezi la Ramallah va avea loc în pofida ostilităţilor, dar nu este exclusă o anulare a operaţiunii în ultimul moment", a indicat o sursă implicată în dosar. Informaţia a fost confirmată de surse diplomatice franceze.
Verificări
Cei trei judecători de instrucţie care anchetează cauza morţii lui Yasser Arafat, produsă în 2004 la Paris, se vor afla la Ramallah în perioada 25 noiembrie-1 decembrie. Ei vor exhuma rămăşiţele pământeşti ale liderului istoric al Autorităţii Naţionale Palestiniene, le vor transfera la un institut medico-legal şi vor preleva eşantioane. Dacă acest calendar va fi menţinut, ei speră să afle la sfârşitul lui decembrie dacă eşantioanele prelevate sunt utilizabile, iar apoi, dacă răspunsul este afirmativ, să verifice până la primăvară dacă Arafat a fost sau nu otrăvit.
Experţi de la un laborator din Elveţia au descoperit deja o cantitate anormală de poloniu în eşantioane de pe efecte personale ale lui Yasser Arafat. Aceştia vor fi şi ei prezenţi la exhumare, mandataţi de Autoritatea Palestiniană. Lucrările de excavare la mausoleul unde odihneşte Arafat au început deja la jumătatea lunii noiembrie.
Al Jazeera a declanşat nebunia
Polemica a renăscut la 3 iulie, ca urmare a difuzării la postul de televiziune arab Al Jazeera a unui documentar din care reieşea că Institutul de Radiofizică din Lausanne, care a analizat eşantioane biologice prelevate de pe efectele personale ale lui Arafat, ar fi descoperit poloniul.
Poloniul este o substanţă radioactivă cu grad foarte ridicat de toxicitate, care a fost folosit, de altfel, şi la otrăvirea în 2006 la Londra a lui Aleksandr Litvinenko, un fost spion rus devenit între timp oponent al preşedintelui rus Vladimir Putin.
Proceduri şi înţelegeri
Judecătorii francezi nu vor proceda ei înşişi la prelevări, acestea vor fi realizate de judecători palestinieni în prezenţa francezilor, potrivit unei surse judiciare citate de AFP. Văduva lui Yasser Arafat, Suha, va fi reprezentată la Ramallah de cabinetul avocatului său parizian.
Aceste investigaţii, care depind de exhumarea lui Arafat, au reaprins discordia în sânul familiei răposatului şi al apropiaţilor acestuia, tensiune exacerbată, de altfel, şi de conflictul israelo-palestinian agravat de ostilităţile în curs în Fâşia Gaza şi Israel.
Dorită de văduva lui Arafat, Suha, exhumarea ideea exhumării este respinsă de nepotul defunctului şi preşedinte ale Fundaţiei Yasser Arafat, Nasser al-Qidwa, convins deja că unchiul său a fost otrăvit de către Israel.
"De la martiriul defunctului presedinte Yasser Arafat, noi am tot susţinut că acesta a fost asasinat prin otrăvire, dar nu am avut până acum nicio probă tangibilă. Dar după ce postul de televiziune Al-Jazeera a prezentat un documentar potrivit căruia Arafat ar fi fost otrăvit cu poloniu, nu mai există niciun dubiu”, a afirmat Nasser al-Qidwa. Statul israelian a replicat, afirmând că nu este implicat în moartea lui Arafat, fără a exclude posibilitatea ca unii lideri palestinieni să-l fi eliminat pe Arafat.
Suha Arafat, în schimb, refuză să acuze pe cineva, în stadiul actual. “Acţiunea noastră constă doar în a face ca adevărul să iasă la iveală, un adevăr care nu se comentează, nu se recuperează, nu se manipulează”, a declarat avocatul acesteia.
Rusia va trimite, la rândul ei, un grup de experţi la Ramallah, pentru a participa la exhumare, la cererea autorităţilor palestiniene. Din grup vor face parte “reprezentanţi ai agenţiei federale medico-biologice şi ai directorului centrului rus de expertize medico-legale”, a precizat un purtător de cuvânt al diplomaţiei ruse.