x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Experții în energie atomică vor staţiona la toate centralele nucleare din Ucraina

Experții în energie atomică vor staţiona la toate centralele nucleare din Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    13 Ian 2023   •   22:25
Experții în energie atomică vor staţiona la toate centralele nucleare din Ucraina
Sursa foto: Hepta

Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), se va deplasa în Ucraina săptămâna viitoare şi va instala experţi pentru monitorizarea situaţiei la toate centralele nucleare, informează postul de televiziune CNN.

"Directorul general Rafael Mariano Grossi se va deplasa în Ucraina săptămâna viitoare pentru a stabili o prezenţă permanentă pentru siguranţa nucleară, cu experţi de siguranţă la toate centralele atomo-electrice ale ţării, intensificând semnificativ eforturile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică pentru a contribui la evitarea unui accident nuclear în cursul actualului conflict militar", a comunicat vineri seară Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

AIEA a instalat deja experţi de siguranţă la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul armatei ruse.

Vor fi staţionaţi experţi la Centrala nucleară Hmelnîțkîi, în vestul Ucrainei, dar şi la Centrala Nucleară Sudul Ucrainei, la complexul atomic Rivne şi la locul fostei centrale nucleare Cernobîl, izolată după accidentul nuclear din 1986.

"Menţin determinarea de a face o realitate cât mai rapid posibil zona de protecţie atât de mult necesară. Consultările mele cu Ucraina şi Rusia înregistrează progrese, deşi nu atât de rapid cum ar trebui. Rămân optimist că vom putea conveni asupra implementării unei astfel de zone în curând", a declarat Rafael Grossi.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: energie atomică ucraina centrale