x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Experții anticipează apocalipsa COVID în SUA

Experții anticipează apocalipsa COVID în SUA

de Şerban Mihăilă    |    04 Ian 2021   •   09:18
Experții anticipează apocalipsa COVID în SUA
Sursa foto: Agerpres

Un model de simulare pentru anticiparea efectelor COVID-19, care și-a dovedit până acum acuratețea, prevede încă 150.000 de morți pe teritoriul Statelor Unite, peste numai o lună. În scurtă vreme, numărul victimelor din rândul americanilor ar putea depăși astfel jumătate de milion. În pofida campaniei de vaccinare demarate în forță, Anthony Fauci, cel mai reputat expert american în boli infecțioase, consideră că 90 la sută din populație ar trebui injectată pentru a se atinge imunitatea de turmă.

Modelul de simulare realizat de Institutul pentru Evaluarea și Stabilirea Parametrilor de Sănătate al Universității din Washington dezvăluie că rata morților din următoarea lună s-ar putea dubla față de cea din decembrie, care a stabilit un record de 77.500, anunță site-ul „The Hill”. În total, aproape 348.000 de americani au fost uciși, iar alte peste 20,1 milioane de persoane au fost contaminate cu noul coronavirus, de la începutul pandemiei. Experții în sănătate prezic că următoarele luni ar putea fi cele mai periculoase de la izbucnirea coronacrizei, anticipând cifre-record de decese, din cauza reuniunilor și a vizitelor care au avut loc de Ziua Recunoștinței și de Crăciun. Aceste vârfuri, consideră experții, pot fi favorizate și de vremea rece, care îi obligă pe americani să organizeze toate evenimentele sociale în spații închise, unde virusul se poate răspândi mult mai ușor. În momentul de față, SUA este confruntată cu cifre-record de spitalizare. Potrivit „Proiectului Național de Supraveghere a COVID”, citat de „The Hill”, un record de 125.379 de pacienți infectați cu noul coronavirus erau spitalizați joia trecută, iar peste o zi această cifră a scăzut ușor, la 125.057. Numărul persoanelor spitalizate marchează astfel o creștere spectaculoasă, de 163%, față de situația din urmă cu două luni. În pofida apariției celor două vaccinuri considerate eficiente contra virusului provenit din China, care anticipează un posibil sfârșit al pandemiei, Anthony Fauci, cel mai reputat virusolog american, este de părere că 90 la sută din populație ar trebui vaccinată pentru a se ajunge la imunitatea de turmă.

 

Coronacriza, departe de final

Concomitent, îngrijorarea oficialităților medicale americane este în creștere, pe măsură ce un număr tot mai mare de state raportează o nouă variantă a coronavirusului, cu 70% mai contagioasă. Noua tulpină a fost raportată prima oară înainte de Crăciun, în Marea Britanie, care a impus o carantină totală într-o serie de zone de pe teritoriul său. BBC anunță că există posibilitatea ca restricțiile din Anglia să devină mai dure pentru a reduce infecțiile. Premierul Boris Johnson s-a declarat împăcat cu ideea de a face tot ce e nevoie pentru a elimina virusul, inclusiv să păstreze școlile închise, dacă acest lucru este necesar. La rândul lor, autoritățile de la Madrid au anunțat că nu se bazează doar pe vaccinul anti-COVID. Doar testarea masivă poate ţine infectările sub control, susțin oficialii madrileni, care au depistat deja nouă cazuri de COVID-19 din tulpina britanică, în timp ce rata îmbolnăvirilor este în creștere. În cealaltă parte a lumii, Tokyo a raportat, ieri, 816 noi cazuri de coronavirus, la o zi după ce guvernatorul Yuriko Koike a cerut ca guvernul să declare din nou starea de urgenţă.

Neîncrederea în vaccin este periculoasă, dar la fel de primejdioasă este și încrederea exagerată în acest remediu.

George Daley, decan al Școlii Medicale Harvard

×
Subiecte în articol: COVID apocalipsa covid sua