x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Explozia misterioasă din Marea Galbenă a rupt în două vasul sud-coreean

Explozia misterioasă din Marea Galbenă a rupt în două vasul sud-coreean

28 Mar 2010   •   00:00

Forţa exploziei misterioase de vineri, care a dus la scufundarea unei nave sud-coreene în Marea Galbenă, a fost atât de mare, încât a rupt în două vasul respectiv, a relatat BBC.

După vizita la locul dezastrului, ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Tae-young, a declarat că "nava pare că s-a rupt în două", a relatat Yonhap, agenţia de ştiri a Coreii de Sud. Cele două jumătăţi ale vasului zac pe fundul mării, dar vremea rea i-a împiedicat pe scafandrii militari să ajungă la ele.

Un număr de 42 de marinari sunt daţi dispăruţi şi, potrivit echipelor de salvare, este puţin probabil ca vreunul dintre aceştia să mai fie în viaţă după trei zile în apa rece ca gheaţa. Doar 58 de marinari, inclusiv căpitanul au scăpat. Nave ale Marinei şi ale Gărzii de coastă, precum şi avioane militare cercetează în continuare zona din apropierea insulei sud-coreene Baeknyeong.

Cauza exploziei vasului sud-coreean de 1.200 de tone Cheonan rămâne necunoscută, dar există mai multe ipoteze: explozie accidentală la bord, izbirea de stânci sau mine marine, atac extern deliberat. Vasul de patrulare s-a scufundat într-o disputată zonă maritimă de graniţă cu Coreea de Nord stalinistă. Totuşi, oficialii militari sud-coreeni afirmă că nu există nici un indiciu că aceasta ar fi implicată. Amintim că cele două state coreene nu au semnat vreun tratat de pace după războiul din anii '50, ci doar un armistiţiu şi că, din timp în timp, regimul comunist din nord lansează ameninţări la adresa sudului. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe