x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Explozie uriasa in Coreea de Nord

Explozie uriasa in Coreea de Nord

13 Sep 2004   •   00:00

EXTERNE

S-a vazut din satelit: in Coreea de Nord, o explozie de proportii, urmata de o uriasa ciuperca de tipul celei nucleare. Occidentul este din nou in stare de alerta: o explozie de proportii, petrecuta in Coreea de Nord, in apropiere de baza de lansare a rachetelor balistice de la Taepodong, a generat un nor urias, asemanator ciupercii nucleare.
ANA ILIE

O deflagratie uriasa, care a generat un nor asemanator unei ciuperci, de obicei comun exploziilor nucleare, a avut loc in Coreea de Nord, foarte aproape de granita cu China, si a dat nastere unui val de neliniste in Occident.

SECRETOMANIE. Pentru ca regimul comunist din Coreea de Nord se caracterizeaza printr-o "secretomanie" iesita din comun, mediile occidentale au aflat abia acum ca pe 9 septembrie, data care coincide cu a 56-a aniversare a crearii statului nord-coreean, a avut loc o explozie uriasa. Atat de mare, incat norul-ciuperca degajat a avut un diametru de peste 4 kilometri, vizibil din satelit. Mai mult, deflagratia a fost mai mare decat explozia din aprilie, dintr-o gara nord-coreeana, a garniturilor de tren incarcate cu hidrocarburi, care a facut 150 de morti si peste 1.300 de raniti, si a ras de pe fata pamantului un oras intreg.

PANICA. Pentru ca Phenianul nu a dat inca nici o explicatie, expertii din Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud se dau de ceasul mortii sa afle ce anume s-a intamplat. Se stie ca guvernul nord-coreean se foloseste de pretextul unor aniversari sau evenimente comemorative pentru a organiza teste militare ample, iar specialistii americani speculau de ceva timp ca Nordul se pregateste pentru un test nuclear. Explozia insa nu a avut loc in locatia suprave-gheata de serviciile americane de informatii si unde fusesera remarcate in ultimele saptamani miscari suspecte.

Si sud-coreenii sunt convinsi ca nu a fost vorba de un test nuclear. Ministrul Unificarii de la Seul, Chung Dong-Young, insarcinat cu relatiile intercoreene, a declarat ca "nu exista nici o indicatie sau dovezi ca Phenianul a condus un test cu armament nuclear".

ZONA POPULATA. Desi nu este inca sigur daca a fost vorba de un test nuclear sau un accident de proportii, agentia de stiri sud-coreeana Yonhap a localizat deflagratia intr-o zona populata, in comitatul Kim Hyong Jik, din provincia Ryanggang, aflata in vecinatatea granitei muntoase cu China.

PRECEDENT. In urma cu doar cateva luni, Coreea de Nord a fost scena unei alte explozii de proportii, care a facut 150 de victime si peste 1.300 de raniti

×
Subiecte în articol: externe coreea coreea nord