Drept reacţie la protestele anticomuniste din capitala ţării, preşedintele Republicii Moldova spune că a găsit "sursa" nemulţumirilor populaţiei şi arată cu degetul înspre România. Pentru ca tacâmul să fie complet, Vladimir Voronin recurge la armele războiului diplomatic, cerându-i ambasadorului român la Chişinău să părăsească teritoriul republicii în 24 de ore. Măsura este extrem de severă, fiind luată doar în caz de conflict armat între două state.
Închiderea punctelor de trecere a frontierei cu România, reintroducerea vizelor pentru românii care doresc să treacă Prutul şi expulzarea în 24 de ore a doi înalţi diplomaţi de la Ambasada României la Chişinău, declaraţi "persona non grata". Toate par măsuri demne de scenariul începerii unui conflict armat între două state. În realitate, sunt doar măsurile luate de autorităţile de la Chişinău, în încercarea de a-şi aduna forţele după protestele de masă din capitala Republicii Moldova.
Autorităţile moldovene l-au expulzat pe ambasadorul României, Filip Teodorescu, acordându-i 24 de ore să părăsească ţara şi desemnându-l şi "persona non grata". De acelaşi tratament a avut parte şi consilierul Ioan Gaborean. De asemenea, preşedintele Voronin a anunţat că Moldova introduce vize pentru intrarea în ţară a cetăţenilor români, măsură absolut nepermisă, în condiţiile în care România este stat membru al UE. O ştire a agenţiei RIA-Novosti face legătură între decizia antiromânească a autorităţilor moldovene şi lozincile proromâneşti scandate de manifestanţi în centrul Chişinăului. Autorităţile de la Bucureşti s-au repliat în aceeaşi zi, propunând deja Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului României un nou ambasador în Moldova. Potrivit unor surse oficiale, este vorba despre Mihnea Constantinescu, diplomat de carieră, fost şef de cabinet al lui Călin Popescu Tăriceanu şi Adrian Năstăse.
"RĂZBOI CIVIL"
Preşedintele Voronin a declarat marţi că "actuala guvernare nu va permite nimănui să ignore legislaţia şi să satisfacă poftele nesăbuite ale forţelor oculte, extremiste, care doresc să compromită Republica Moldova şi s-o implice în jocuri murdare". "Declar cu fermitate că aceste instrumente de instigare nu pot fi acceptate. Autorităţile legale ale Republicii Moldova îi vor supraveghea pe pucişti şi vor apăra alegerea democratică pe care a făcut-o poporul la 5 aprilie 2009", a mai spus liderul comunist. Voronin nu s-a ferit să afirme că "ţara s-a aflat în pragul izbucnirii unui război civil" şi că "întreaga naţiune moldoveană a suferit (...) cea mai mare umilire a independenţei lor, a propriei lor democraţii, când steagurile de la Parlament şi de la administraţia prezidenţială au fost înlocuite cu steagurile României".
FĂRĂ CONTRAMĂSURI
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că România nu va lua măsuri similare în privinţa personalului ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti. De asemenea, MAE nu va dispune reintroducerea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, calificând restricţiile de călătorie impuse de Chişinău drept "aberante".
Măsura expulzării unui ambasador în 24 de ore este extrem de severă, la nivelul uzanţelor diplomatice. "În mod obişnuit, se recurge la aşa ceva în cazul începerii unui război între două state, ceea ce nu este cazul acum", a explicat, pentru Jurnalul Naţional, europarlamentarul Adrian Severin. El a precizat că declararea ambasadorului drept "persona non grata" nuanţează puţin acest gest al autorităţilor moldovene. "Deci ei îl acuză de acţiuni de spionaj, constând probabil în organizarea sau sprijinirea violenţelor care au avut loc marţi la Chişinău," a mai spus Severin. El a explicat că decizia de reintroducere a vizelor pentru români pune Moldova în mare dificultate faţă de Bruxelles. "Regimul vizelor aplicabil cetăţenilor români se aplică şi cetăţenilor UE". Prin urmare, o astfel de decizie a Chişinăului va avea urmări la nivel european.
COPII DISPĂRUŢI
La Chişinău, protestele au intrat, ieri, în a treia zi. Forţele de ordine s-au repliat în jurul clădirilor oficiale ocupate, cu o zi înainte, de manifestanţi. De altfel, acţiunile de marţi s-au soldat cu 200 de arestări. Tinerii au fost luaţi pe sus de poliţie din spitale şi din stradă. Au fost scoşi din oraş în dubiţe ale poliţiei, iar despre ei nu ştie nimeni nimic. Mai mulţi părinţi au anunţat presa că nu îşi găsesc copiii. La Serviciul Urgenţă li s-a spus că 200 de tineri cu traumatisme au fost duşi la sediul Poliţiei municipale, iar acolo li s-a spus că aceştia au fost scoşi din oraş.
Pe la graniţa cu Republica Moldova nu se trece
Peste 200 de studenţi basarabeni din Iaşi, Ploieşti, Braşov şi alte centre universitare au încercat ieri să treacă din nou graniţa către Republica Moldova. Iniţial, Vama Sculeni era închisă, apoi s-a redeschis în jurul prânzului, dar accesul pe pământ moldovenesc a fost permis doar autoturismelor. Însă, cum tinerii erau îmbarcaţi în cinci autocare, iar pe jos nu era voie să se treacă graniţa, studenţii au rămas tot în vamă şi au început să cânte "Deşteaptă-te, române!" şi să strige lozinci, agitând drapelul cu stema ţării lor şi steaguri tricolore. "Vrem acasă", "Deschideţi vama, vrem la mama". "Vrem acasă, deschideţi porţile", "Aveţi şi voi copii, avem şi noi părinţi", "Nu, Voronin şi ai lui, trădătorii neamului", "Anticipate". Tot la Sculeni, jurnaliştilor români care doreau să treacă Prutul li s-a spus că Moldova a reintrodus vizele pentru români începând de miercuri, ora 13:00. Într-o declaraţie televizată, preşedintele Vladimir Voronin anunţase că vizele se eliberează începând de joi. Văzând că nu pot ajunge în nici un chip pe pământul natal, tinerii au hotărât să trimită o delegaţie la vama Republicii Moldova pentru a discuta cu cei de acolo. Sergiu Braşoveanu, un student basarabean care învaţă la Ploieşti, a venit la Iaşi cu trenul, apoi, împreună cu alţi tineri, a ajuns la Sculeni: "Protestăm pentru că alegerile au fost fraudate, niciodată nu au fost atât de multe voturi ca acum. Iar Voronin a cerut să fie pregătite spitalele. Studenţii care au făcut parte din comisii electorale au spus că se dădeau oamenilor câte 1.000 de lei ca să-i voteze pe comunişti". "Vrem alegeri anticipate, vrem demisia comuniştilor. Vrem să dăm jos comuniştii şi să trăim mai bine noi şi părinţii noştri", au scandat studenţii. Accesul moldovenilor în propria ţară s-a desfăşurat normal ieri la punctul de trecere a frontierei Stânca Costeşti. În schimb, cetăţenii români au fost întorşi de vameşii moldoveni fără nici un drept de apel. Mai mult, se pare că de acum încolo cetăţenii români care vor să treacă Prutul în Republica Moldova vor avea nevoie de viză, obţinută de la Bucureşti. Aceleaşi surse au precizat că practic se tergiversează intrarea românilor pe teritoriul moldovean. (Cristinel C. Popa)
"Se încearcă provocarea României"
Politicienii români au comentat ieri acuzaţiile lui Voronin, opinia comună fiind că România nu trebuie să se lase provocată, dar că este necesară o acţiune energică la nivelul forurilor europene pentru a stopa acţiunea autorităţilor moldovene de a pasa vina către factori externi.
La cel mai înalt nivel însă - Cotroceni, Ministerul de Externe sau Ministerul Apărării - nu au făcut nici un fel de declaraţii pentru ca o astfel de reacţie să nu fie considerată o provocare la adresa autorităţilor moldoveneşti.
De altfel, şi programele publice ale preşedintelui şi ministrului de Externe au fost modificate, preşedintele Băsescu renunţând marţi la participarea la Campionatul European de Haltere, iar ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, la o deplasare în Azerbaidjan. Discuţii se pare că au avut loc la Cotroceni, unde, potrivit unor surse, ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, ar fi fost prezent marţi noaptea. Declaraţii au făcut însă liderii PSD Mircea Geaonă şi Ion Iliescu, dar şi prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan. Astfel, Mircea Geoană a apreciat că gestul de a-l declara pe ambasadorul român la Chişinău "persona non grata" reprezintă un gest de "ostilitate directă" la adresa României.
Prim-vicepreşedintele, Theodor Stolojan, a declarat că este nevoie ca România să se consulte cu celelalte state membre UE înaintea oricărei alte acţiuni şi că este nevoie de convocarea Consiliului de Miniştri al UE. Fostul preşedinte Ion Iliescu a spus că autorităţile din Moldova au apelat la o "schemă propagandistică" de tip obişnuit, arucând vina pe factorul extern pentru problemele interne, dar că România trebuie să respingă ca neîntemeiate aceste acuzaţii. (Aniela Nine)
Scenarii şi regizori
· REVOLUŢIA TWITTER. Cotidianul american New York Times arăta ieri în ediţia online că mulţimea de tineri de la Chişinău s-a mobilizat prin intermediul reţelelor sociale de pe internet, ca Facebook sau Twitter, precum şi a SMS-urilor. Totodată, ziarul sublinia că mişcarea tinerilor a reflectat o mare diferenţă de generaţii în R. Moldova. n OSCE SUNT RUŞII. BBC a relatat că baroana Emma Nicholson, membru britanic al echipei de observatori ai OSCE, a pus sub semnul întrebării raportul acestei organizaţii, potrivit căruia alegerile au fost corecte, afirmând că "OSCE sunt ruşii".· SUA VERIFICĂ. Potrivit Radio France Internationale, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Robert Wood, a afirmat că Statele Unite sunt în curs de a evalua legitimitatea scrutinului. n "SERVICIILE". Televiziunile ruseşti de stat au pus accentul pe actele de vandalism, lozincile şi simbolurile proromâneşti, unioniste. Iar cotidianul guvernamental Rossiskaia Gazeta scria: "Mulţi văd în ceea ce s-a petrecut la Chişinău mâna serviciilor secrete occidentale, americane şi româneşti". La rândul său, Izvestia se întreba dacă "va deveni Moldova românească?". n EXPERT RUS. Preşedintele Institutului moscovit pentru Strategie Naţională, influentul politolog Stanislav Belkovski, susţine că "Moldova iese din starea postsovietică şi începe mişcarea de integrare cu România", potrivit agenţiei K2Kapital.
"În privinţa forţelor străine, în special ale României, nu cred că ele au participat la încingerea acestui conflict", a estimat analistul. n TEORIA CONSPIRAŢIEI. "În Moldova asistăm la o lovitură de stat, organizată de forţele Consiliului american pentru politică externă (...) Ea va fi înăbuşită, dar nu va mai fi niciodată cum a fost", a declarat politologul Aleksandr Dughin cotidianului Komsomolskaia Pravda. (Mihaela Mătăchiţă)
Citește pe Antena3.ro