x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE/Stirile zilei - 28 august 2004

EXTERNE/Stirile zilei - 28 august 2004

28 Aug 2004   •   00:00
ROMANA VERSUS MOLDOVENEASCA. "Romana si moldoveneasca nu sunt doua limbi distincte, ele au doua lingvonime, denumiri ale limbilor nationale, limba nationala moldoveneasca si limba nationala romaneasca. Au o forma literara comuna, o origine comuna si un fond lexical de baza comun, o cale istorica de dezvoltare comuna." Surprinzator, declaratia ii apartine vestitului Vasile Stati, doctor "habilitat" in istorie si filologie, expertul presedintelui Vladimir Voronin, autorul celebrului dictionar moldovenesc-romanesc si "inventatorul" limbii moldovenesti. Agentia Basa l-a intervievat pe Stati in contextul in care, la 31 august, la Chisinau va fi sarbatorita Ziua limbii romane.

"DOAMNA DE FIER" ISI APARA FIul Fiul fostului premier britanic Margareth Thatcher, pus sub acuzare in Africa de Sud pentru implicare in finantarea unei tentative de lovitura de stat in Guineea Ecuatoriala, ar putea ajunge pe mainile regimului lui Teodoro Obiang Nguema, impotriva caruia a complotat. Potrivit AFP, autoritatile sud-africane si cele din Guineea Ecuatoriala porta negocieri in acest sens. Anchetatorii sustin ca baiatul "Doamnei de Fier" a varsat 227.000 de euro in contul unui amic britanic, Simon Mann, conside-rat creierul complotului. Margaret Thatcher este insa convinsa ca fiul sau e nevinovat.

HOWARD NU VA CASTIGA ALEGERILE Liderul cu radacini romanesti al opozitiei britanice, Michael Howard (foto), nu a reusit sa faca din conservatori un partid destul de puternic. Potrivit unui sondaj comandat de cotidianul The Telegraph, opozitia nu depaseste 34% din preferintele de vot ale britanicilor. Howard, fiul unui evreu din Romania, nu are nici o sansa sa castige alegerile de anul viitor din Marea Britanie.

PALAT DE NUMAI 0,025 EURO Oficiul monumentelor din Slovacia a contabilizat pe un CD 97 de proprietati istorice de vanzare, ale caror preturi sunt, in general, foarte mici, scopul demersului fiind acela de a conserva si renova patrimoniul. Potrivit Mediafax, exista castele la preturi derizorii. De exemplu, castelul din Viglas, construit la sfarsitul secolului al XIV-lea, este oferit contra sumei de o coroana slovaca, echivalentul a 0,025 euro. Mic-mic, dar noul proprietar trebuie sa aiba cateva milioane de euro pentru a renova aceasta bijuterie istorica.

×
Subiecte în articol: externe