x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE - Stirile zilei

EXTERNE - Stirile zilei

27 Mar 2004   •   00:00
SUA, impotriva criticarii Israelului

Statele Unite s-au opus prin veto adoptarii unei rezolutii ONU de condamnare a uciderii de catre fortele israeliene a lui Ahmed Yassin, fondatorul miscarii Hamas. Romănia, Marea Britanie si Germania s-au abtinut de la vot. Rezolutia, inaintata de Algeria, „nu denunta atentatele sinucigase comise de Hamas impotriva poporului israelian", a explicat ambasadorul SUA la ONU, John Negroponte. (Anca Aldea)

Bush face glume cu armele lui Saddam

Presedintele american, George W. Bush, este din nou criticat dupa ce a glumit pe tema armelor de distrugere in masa la un dineu de la Casa Alba. Potrivit Mediafax, Bush Jr. a provocat stupoarea jurnalistilor prezentand o succesiune de fotografii insotite de comentarii. Una dintre ele il prezenta aplecandu-se peste o fereastra a Biroului Oval, iar alta, uitandu-se sub o masa. Pozele erau insotite de glume mai putin gustate: „Armele acelea de distrugere in masa trebuie sa fie pe undeva! Nu, aici nu sunt! Sa fie oare aici?". (Lavinia Tudoran)

Premierul Poloniei va demisiona la 2 mai

Premierul polonez, Leszek Miller, si-a anuntat ieri-seara demisia, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de presedintele Aleksander Kwasniewski. Miller a precizat ca va renunta la functie abia la data de 2 mai, la o zi dupa aderarea de facto a Poloniei la Uniunea Europeana. Premierul a precizat ca a facut anuntul atat de devreme pentru a facilita formarea noului Executiv. Demisia lui Miller era asteptata, mai ales dupa ce o parte din membrii partidului de guverna mant au infiintat o noua formatiune politica. (Irina Cristea)

Putin e mai popular ca Stalin

Dupa patru ani la carma Rusiei, presedintele reales Vladimir Putin are o popularitate de invidiat. Nu numai ca l-a intrecut pe predecesorul sau, Boris Eltin, dar a devenit mai cunoscut chiar decat personaje celbre precum Puskin sau Stalin. Publicatia Pravda sustine ca Putin i-a cucerit pe rusi printr-un alt fel de a comunica, prin fotografii si aparitii inedite si printr-o mai mare apropiere fata de oameni. (Lavinia Tudoran)

9 morti in estul Turciei

Un cutremur cu magnitudinea de 5,1 grade pe scara Richter a facut noua victime in Turcia. Seismul s-a produs joi seara si a afectat cel mai mult estul tarii. Potrivit autoritatilor turce, peste 50 de oameni au fost raniti, iar unda seismica a distrus numeroase case in 15 sate din regiunea apropiata epicentrului. Majoritatea locuintelor erau construite din lut si caramida si au cedat imediat. Autoritatile i-au gazduit pe cei ramasi fara adapost in sediile scolilor si ale centrelor sportive. (Irina Cristea)

Secretarul federatiei sarbe, impuscat in cap

Branko Bulatovic, secretarul general al Federatiei Sarbe de Fotbal (FSF), a fost impuscat in cap, ieri-dimineata, in fata sediului din Belgrad al forului din care face parte. Sarbul in varsta de 52 de ani se afla in stare critica la spitalul clinic din capitala iugoslava si are sanse minime de supravietuire. „Doar aparatele il tin in viata", a declarat un reprezentant al FSF, care a adaugat ca inca nu sunt cunoscute motivele atentatului si ca faptasul este inca in libertate. Bulatovic, de profesie jurist, detine functia de secretar general al federatiei din 1991. (Catalin Fainisi)

×
Subiecte în articol: externe