x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE - Stirile zilei

EXTERNE - Stirile zilei

05 Mar 2004   •   00:00
Teroristi capturati

Fortele de securitate din Yemen au arestat, in colaborare cu Statele Unite, un important lider local al retelei teroriste Al-Qaeda, Abdul Rauf Nassib, impreuna cu mai multi zeci de militanti. Autoritatile au mai spus ca fortele de securitate au inconjurat o zona in apropiere de Lawder, aflat la 470 de kilometri de capitala Sanaa, unde suspectau ca se afla teroristii. Acestia sunt suspectati de implicare in bombardarea navei americane USS Cole, in largul coastelor yemenite, in octombrie 2000, cand 17 marinari americani au fost ucisi. (Ana Ilie)

Poeziile Papei, in romaneste

Peste un milion de exemplare ale unei antologii de poezie semnate de Papa Ioan Paul al II-lea au fost publicate in 20 de limbi, a anuntat Vaticanul. Potrivit BBC, volumul a fost tradus si in limba romana. Poeziile Papei au vazut lumina tiparului in 2003. Pentru ca cererea s-a dovedit extrem de mare, mai ales in Polonia, unde s-au vandut 300.000 de copii, Vaticanul a reeditat volumul. Poeziile sunt, in cea mai mare parte, despre natura. (Irina Cristea)

Primul robot translator

Japonezii au mai inventat un robot. Papero, robotelul cu fata prietenoasa, a fost imbunatatit cu un mecanism care traduce verbal din japoneza in engleza. Papero recunoaste 50.000 de cuvinte in japoneza si 25.000 de cuvinte uzuale in engleza, recunoaste vocea, traduce automat si are un sintetizator de voce pentru a vorbi. Utilizatorul unui astfel de aparat ii vorbeste, iar Papero raspunde intr-o japoneza impecabila. (Ana Ilie)

Israelienii vor demisia lui Sharon

Premierul israelian, Ariel Sharon, este acum destabilizat de un nou scandal. Potrivit unui sondaj, 42% dintre israelieni vor ca el sa demisioneze, daca se adevereste ca a ascuns legaturile de afaceri ale familiei sale (inclusiv ale fostei sotii, Lili, de origine romana) cu familia colonelului in rezerva Elhanan Tannenbaum, eliberat in ianuarie in cadrul unui schimb de prizonieri cu miscarea siita libaneza Hezbollah. Acordul a socat opinia publica, pentru ca ulterior s-a dovedit ca Tannenbaum era implicat in trafic cu droguri inainte de a fi rapit de Hezbollah. (Marina Constantinoiu)

×
Subiecte în articol: externe