x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Externele, cu ochii pe integrarea in 2007 - "Nu exista un plan B"

Externele, cu ochii pe integrarea in 2007 - "Nu exista un plan B"

de Ana Ilie    |    Marina Constantinoiu    |    30 Aug 2005   •   00:00
Externele, cu ochii pe integrarea in 2007 - "Nu exista un plan B"

Diplomatia romana are nevoie de ambasadori cu o gandire fara clisee, fara tangenta cu o epoca de care trebuie sa ne dezbaram dupa 15 ani: concluzie si deziderat ale ministrului de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu.

Obiectivul strategic al Romaniei este aderarea la UE la 1 ianuarie 2007, "nu exista un plan-alternativa, nu luam in calcul azi optiunea aderarii la o alta data", a sustinut, in alocutiunea sa din cadrul celei de-a treia Reuniuni Anuale a Diplomatiei Romane, ministrul de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu. De aceea, diplomatia romana are nevoie de schimbare si de o echipa care sa fie capabila sa transmita in timp util semnalele pe care ni le dau partenerii europeni, dar si de calea inversa, aceea de a le transmite acestora realizarile Bucurestiului. Acestea ar putea fi concluziile primei zile de dezbateri din cadrul reuniunii anuale a diplomatiei romane, care-si propune gasirea unui alt tip de competenta, de coerenta si mobilizare in randurile trimisilor Romaniei in lume. Caci, spune Ungureanu, "azi suntem nu numai auziti, ci si ascultati" in calitatea noastra de membri NATO si viitori membri UE.

AVERTISMENT. Pentru ca tema aderarii e, de fapt, subiectul fierbinte al mandatului sau, Ungureanu a incercat ieri sa-si convinga partenerii de lucru din minister, ambasade, consulate si institute culturale ca "nu dorim sa fim noi, romanii, cei care inaugureaza nefericitul precedent, al activarii clauzei de salvgardare". Ochi si urechi la spusele ministrului au stat insusi premierul Calin Popescu Tariceanu, dar si ministrul olandez pentru Afaceri Europene, Atzo Nicolai, consilierul prezidential Theodor Stolojan, sefii comisiilor de politica externa din Senat si Camera Deputatilor, precum si Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Wilhelm Gruber, ambasadorul Germaniei in Romania, Aleksandr Tolkai, ambasadorul Federatiei Ruse, si nu in ultimul rand insarcinatul cu afaceri al Statelor Unite la Bucuresti, Mark Taplin. Cu totii au avut de transmis mesaje diplomatilor romani, in nume personal sau din partea oficialitatilor tarilor lor, incercand sa explice, in alocutiuni intr-un limbaj mai mult sau mai putin incarcat de termeni diplomatici si economici, ca suntem pe drumul cel bun, dar nicidecum la capatul lui si nici macar n-am trecut de toate obstacolele. De altfel, ministrul olandez, care a remarcat in Bucuresti un panou care anunta cate zile au mai ramas pana la integrarea Romaniei in UE, la 1 ianuarie 2007, a atras atentia ca nu acel panou va decide cand anume va adera tara, ci faptele noastre.

DISCURSUL SEFULUI. Diplomatii romani, unii dintre ei figuri controversate, altii aflati la sfarsit de mandat, au avut ocazia sa se revada si sa-si asculte seful expunand, intr-un discurs de circa o ora, liniile directoare ale noii politici externe a Romaniei intr-un moment in care "nu ne permitem nici un respiro, nici o ezitare sau scapare". Pentru ca, a spus Ungureanu, nu suntem sub nici o forma "in pozitia de a alege intre UE si NATO", ci "punem inainte de orice consolidarea parteneriatului NATO cu UE si intarirea relatiei transatlantice". Si pentru toate acestea este nevoie de o intinerire a corpului diplomatic si consular, proces care a inceput, dupa cum a asigurat Ungureanu, inca din luna ianuarie si continua.

×
Subiecte în articol: externe