x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FALIMENT PERSONAL / Annie Leibovitz se amanetează

FALIMENT PERSONAL / Annie Leibovitz se amanetează

de Sînziana Stancu    |    26 Feb 2009   •   00:00

Celebrul fotograf Annie Leibovitz a împrumutat 10 milioane de dolari, amanetându-şi o parte din faimoasa ei operă de artă fotografică, pentru a putea plăti ipotecile puse pe proprietăţile ei.



Artista în vârstă de 59 de ani a devenit din ce în ce mai îngrijorată când datoriile ei acumulate de proprietăţile lăsate moştenire de iubita ei, Susan Sontag, care a murit în 2004, au crescut enorm. Pentru a le putea achita, Leibovitz a găsit o firmă, Art Capital, care i-a împrumutat 10 milioane de dolari în schimbul unei garanţii în opere de artă, a dezvăluit New York Times, care pretinde că a văzut şi documentele privind tranzacţia. Din acestea reiese că celebrul fotograf a semnat un contract de cedare a proprietăţii ei artistice prezente şi viitoare " până când va reuşi să înapoieze împrumutul". Între multe fotografii celebre pe care le-a "amanetat" se numără cele pentru coperta Rolling Stone, în 1981, cu John Lennon şi Yoko Ono, chiar în ziua în care John a fost ucis, fotografiile cu Demi Moore goală, însărcinată, pentru coperta revistei Vanity Fair  sau cele cu Michelle Obama, pentru Vogue.

SENSIBILI LA ARTĂ
Ian Peck, unul dintre patronii Art Capital, a declarat că este foarte mirat de faptul că multe companii şi persoane fizice care înainte de declanşarea crizei financiare păreau de nezdruncinat au ajuns rapid în pragul falimentului. Peck a mai observat că oamenii nu sunt atât de impresionaţi când pierd bani  sau acţiuni, dar când e vorba despre opere de artă devin foarte sensibili. În depozitele pe care le-au amenajat special pentru păstrarea în bune condiţii a operelor de artă ale datornicilor se regăsesc piese ale artiştilor Willem de Kooning, Andy Warhol, Henry Moore şi Picasso. Se regăsesc şi postere din filme vechi, celebre, dar şi diferite instrumente ştiinţifice.

×
Subiecte în articol: externe