x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fara precedent - Tentaculele otravii

Fara precedent - Tentaculele otravii

de George Daniel Ripa    |    04 Dec 2006   •   00:00
Fara precedent - Tentaculele otravii

Moartea lui Litvinenko agita spiritele pe tot continentul. Guvernul britanic a anuntat ca va discuta cu partenerii din Uniunea Europeana despre uciderea fostului spion rus Alexander Litvinenko, externalizarea investigatiei putand duce atat la Moscova, cat si la Roma si Atena.

Moartea lui Litvinenko agita spiritele pe tot continentul. Guvernul britanic a anuntat ca va discuta cu partenerii din Uniunea Europeana despre uciderea fostului spion rus Alexander Litvinenko, externalizarea investigatiei putand duce atat la Moscova, cat si la Roma si Atena.

Ancheta privind otravirea dizidentului rus Alexander Litvinneko se va extinde la nivel european, ceea ce ar putea crea tensiuni si mai mari pe axa Moscova - Londra. "Vom merge cu ancheta acolo unde ne va duce firul evenimentelor. In cursul urmatoarelor zile cred ca investigatiile se vor extinde dincolo de teritoriul Marii Britanii", a declarat ministrul de Interne, John Reid. Mai mult, oficialul britanic a spus ca va discuta despre uciderea lui Litvinenko si cu omologii sai din UE.

"Autoritatile sanitare au inceput deja sa intre in legatura cu colegii lor europeni, iar politia le va conduce pasii in directia descoperirilor anchetei - in interiorul sau in afara granitelor Marii Britanii", a dat asigurari Reid. Ruta "externalizarii" anchetei duce si la Atena, unde patru cetateni greci sunt examinati. Acestia au fost la Londra in perioada cand a fost otravit Litvinenko si s-au aflat fie la Hotelul Millenium, contaminat, fie la restaurantul japonez frecventat de fostul spion rus. Posibila escaladare a tensiunilor dintre Londra si Moscova este una dintre ingrijorarile cele mai mari ale premierului britanic. "Cea mai importanta problema in acest moment este relatia pe termen lung cu Rusia", a declarat Tony Blair la incheierea unei intalniri a cabinetului de la Londra.

SUSPECTI. Potrivit investigatorilor britanici, contaminarea cu poloniu 210 a cel putin 12 locatii din Londra ar putea proveni de la mai multe persoane. Cu toate acestea, principalul suspect, Andrei Lugovoi, a declarat presei ca el singur a vizitat toate cele 12 locatii. Scotland Yard a descoperit totusi ca Lugovoi a fost contaminat cu poloniu 210 cu aproximativ o saptamana inaintea lui Litvinovski. Un alt mare semn de intrebare este rolul jucat de italianul Mario Scaramella, perosnajul cu care Litvinenko s-a intalnit chiar in ziua in care a fost infectat cu poloniu 210. Scaramella a fost de asemenea infectat cu poloniu 210. N-a scapat neatinsa nici sotia lui Litvinenko, medicii stabilind ca este vorba de o contaminare minora si ca viata femeii nu este in pericol.
Avertizat
Alexander Litvinenko a fost atentionat de serviciile secrete britanice si americane ca viata sa este in pericol, datorita legaturii de prietenie pe care o avea cu oligarhul Boris Berezovski. Julia Svetlichnaia, un profesor universitar, sustine ca Litvinenko planuia sa santajeze oficiali rusi si fosti spioni ai serviciilor secrete rusesti pentru a obtine bani. Cotidianul britanic The Telegraph sustine ca serviciile secrete rusesti, "principalul suspect in uciderea lui Litvinenko", au cel putin 30 de spioni care opereaza in Marea Britanie si care au ca principal obiectiv monitorizarea activitatilor emigrantilor si oponentilor rusi care traiesc la Londra. Citand surse parlamentare, cotidianul sustine ca spionii rusi reprezinta cea mai mare amenintare la adresa securitatii britanice.

×
Subiecte în articol: externe litvinenko