Pianistul turc Fazil Say a fost condamnat la 10 luni de închisoare pentru blasfemie, după ce acesta a postat pe Twitter, anul trecut, o serie de critici la adresa fanaticilor religioşi, dar şi versuri din poetul persan Omar Khayyám.
Curtea a decis ca pedeapsa să fie 10 luni de închisoare cu suspendare, însă, dacă Fazil Say va posta un alt mesaj considerat blasfemie în următorii cinci ani, acesta va executa pedeapsa.
Say, care nu a fost prezent în sala de judecată, a catalogat verdictul drept "unul trist pentru Turcia", adăugând că sentinţa a fost motivată politic. Fazil Say este un critic cunoscut al partidului de guvernământ AK şi al premierului Recep Erdogan.
Procesul pianistului de 43 de ani a început în octombrie, anul trecut, acesta fiind acuzat de blasfemie şi denigrarea Islamului prin mesajele pe Twitter pe care le-a dat.
"Nu știu dacă ați realizat asta, dar de câte ori mai apare un păduche, o non-entitate, o scursură, un hoț sau un prost, întotdeauna este vorba de un islamist”, este unul dintre mesajele incriminate.
Alte mesaje prezentate drept probe sunt citate din poetul persan Omar Khayyám, care a trăit în secolul XI şi care a criticat ipocrizia habotnicilor.
"Spuneţi că râuri de vin curg în Paradis, oare Paradisul înseamnă o tavernă pentru voi? Spuneţi că două cadâne aşteaptă fiecare credincios acolo, oare Paradisul e un bordel pentru voi?", a citat Fazil pe Twitter.
De altfel, în urma sentinţei, versurile lui Omar Khayyám au devenit un subiect predilect al utilizatorilor Twitter din Turcia.
Cazul lui Fazil Say a dus, începând cu anul trecut, şi la proteste ale artiştilor şi intelectualilor din Turcia, care se plâng că prin astfel de acuzaţii guvernul condus de Recep Erdogan încearcă să le închidă gura.
Prima reacţie guvernamentală în privinţa condamnării lui Say a venit din partea ministrului Culturii şi Turismului, Ömer Çelik.
"Nu îi doresc nimănui să fie condamnat pentru că şi-a exprimat opinia. Acest lucru este cu atât mai valabil în cazul artiştilor şi a personalităţilor culturale", a spus ministrul, adăugând, însă, că nu poate contesta o decizie a curţii.