x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac terorist masiv, așteptat în SUA. Avertisment fără precedent al directorului FBI

Atac terorist masiv, așteptat în SUA. Avertisment fără precedent al directorului FBI

de Şerban Mihăilă    |    25 Apr 2024   •   07:00
 Atac terorist masiv, așteptat în SUA. Avertisment fără precedent al directorului FBI

Directorul FBI, Christopher Wray, a lansat un avertisment dur. El susține că „un atac terorist coordonat” ar putea fi lansat într-un loc public din SUA, amenințarea teroristă aflându-se în acest moment la un nivel fără precedent.

Biroul Federal de Investigații este „tot mai îngrijorat” de un „atac terorist coordonat” pe teritoriul SUA, în contextul actualului război dintre Israel și Hamas. 

FBI avertizează că un potențial atac ar putea avea loc în mod similar cu masacrul comis în sala de concerte din Rusia, în care au murit 144 de persoane.

Directorul FBI, Christopher Wray, a dezvăluit că, deși amenințarea teroristă la adresa Americii era „și așa deja ridicată” înainte de atacul Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, conflictul din Gaza a ridicat-o acum la „un cu totul alt nivel”. 

El a avertizat apoi că un atac terorist pe teritoriul SUA ar putea „să nu fie atât de diferit față de ceea ce ați văzut în sala de concerte din Rusia, în urmă cu câteva săptămâni, din partea ISIS-K.”.

Wray a recunoscut că „indivizi pe cont propriu sau mici grupuri radicalizate” de pe teritoriul SUA ar putea fi influențați să comită un atac terorist într-un loc public. 

Acest lucru vine în contextul în care directorul FBI a dezvăluit că, în prezent, gradul de amenințare la adresa SUA se află la un nivel record.

„Când mă uit în urmă la cariera mea în domeniul aplicării legii, mi-e greu să găsesc un moment în care să fi văzut atât de multe amenințări diferite, toate existente în același timp, fie că este vorba de amenințări din partea Chinei, Rusiei, Iranului sau de amenințări teroriste, atât externe, cât și interne.”, a declarat Wray pentru „NBC News”.

Carnagiu similar celui de la Moscova

Oferind detalii despre amenințarea teroristă cu care se confruntă în prezent SUA, Wray a explicat: „Acum, tot mai îngrijorătoare este posibilitatea lansării unui atac coordonat aici, în țara noastră, asemănător atacului ISIS-K pe care l-am văzut la sala de concerte din Rusia cu câteva săptămâni în urmă.”.

Directorul FBI avertizase Congresul, cu doar câteva săptămâni înainte, că SUA se află sub o amenințare reală în urma evenimentelor din străinătate. „Preocuparea noastră urgentă este aceea că indivizi sau grupuri mici se vor inspira din evenimentele petrecute în Orientul Mijlociu pentru a comite atacuri aici, acasă.”, a spus Wray în fața membrilor Camerei Reprezentanților. 

Tactici de tip mafiot

Avertismentul șefului FBI vine după ce acesta a declarat că teroriștii folosesc „tactici de tip mafiot” pentru a plănui „atacuri coordonate” asupra SUA. 

Wray a dezvăluit că adversarii străini și grupurile afiliate terorismului, precum ISIS-K, operează într-un mod „din ce în ce mai îngrijorător”. 

„Teroriștii străini, inclusiv ISIS, Al-Qaida și adepții lor, au reînnoit apelurile la atacuri împotriva comunităților evreiești de aici, din Statele Unite și din Occident, în declarații și propagandă.”, a avertizat el.

„Amenințarea teroristă străină și potențialul unui atac coordonat aici, în țara noastră, precum atacul ISIS-K pe care l-am văzut la sala de concerte din Rusia, acum câteva săptămâni, este în prezent tot mai îngrijorător. 7 octombrie și conflictul care a urmat vor alimenta o stare de radicalizare și mobilizare pentru anii care vor urma.”, a adăugat el.

Generalul în retragere Frank McKenzie, fost șef al Comandamentului Central al SUA, a recunoscut, la rândul lui, că „amenințarea este în creștere” din partea teroriștilor islamici, după ce gruparea ISIS-K și-a asumat responsabilitatea pentru masacrul în Rusia. 

Luna trecută, bărbați înarmați au deschis focul la Arena Crocus din Moscova, care este unul dintre cele mai mari complexe comerciale și de divertisment din Rusia. După împușcături a izbucnit un incendiu uriaș, care a cuprins clădirea.

McKenzie a precizat că gruparea teroristă, care a revendicat și un atentat în masă în Iran în luna ianuarie, ar trebui luată în serios atunci când susține că vrea să atace SUA. „Ar trebui să-i credem când spun asta. Vor încerca să o facă.”, a spus McKenzie pentru „ABC News”.

„Cred că amenințarea este în creștere. A început să crească de îndată ce am părăsit Afganistanul și a scăzut presiunea asupra ISIS-K. În consecință, sunt de părere că ar trebui să ne așteptăm la alte tentative de acest gen împotriva Statelor Unite, precum și a partenerilor noștri și a altor națiuni din străinătate.”, a mai spus McKenzie. 

„Cred că acest lucru este inevitabil!”, a încheiat el. 

 

×