x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FBI deschide anchetă penală pe numele lui Edward Snowden

FBI deschide anchetă penală pe numele lui Edward Snowden

de Marina Constantinoiu    |    13 Iun 2013   •   19:17
FBI deschide anchetă penală pe numele lui Edward Snowden

Directorul FBI, Robert Mueller, a confirmat joi că a fost lansată o anchetă penală la adresa lui Edward Snowden, fostul angajat al agenţiei de spionaj american NSA, care se află la originea scurgerilor de informaţii privind programele americane de supraveghere planetară. “El face obiectul unei anchete penale în curs. Aceste scurgeri au provocat pagube importante ţării noastre şi securităţii noastre. Luăm toate măsurile necesare pentru ca această persoană să fie făcută responsabilă pentru aceste scurgeri de informaţii”, a declarat Mueller în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanţilor. El a precizat că, fiind vorba despre o anchetă în curs, nu pot fi făcute publice detaliile. Un program util, zic autorităţile

Mueller a mai precizat că programul de culegere a tuturor datelor referitoare la comunicaţiile telefonice din SUA, instituit în 2006, ar fi permis, dacă ar fi fost lansat mai devreme, să îl captureze pe unul dintre participanţii la atentatele de la 11 septembrie 2001.

În 2001, o locuinţă din Yemen a fost reperată de serviciile americane de informaţii, dar acestea nu au avut mijloacele de a afla ce număr de telefon apela acea locuinţă, mai ales pe cel al unuia dintre viitorii participanţi la atentate, deja instalaţi în SUA, în regiunea San Diego. “Dacă am fi avut acest program la vremea respectivă, am fi fost capabili să identificăm acest număr de telefon specific regiunii San Diego”, a declarat Mueller. “Am fi reperat numărul de telefon în San Diego, am fi aprofundat procedura judiciară şi l-am fi identificat pe Al-Mihdhar” (numele celui care a luat ostatici).  “Recunoaştem că publicul american aşteaptă de la FBI şi din partea partenerilor agenţiilor de informaţii să protejeze viaţa privată, dar şi să-şi ducă la final misiunile referitoare la securitatea naţională. Aceste două programe au fost aprobate, iar ele au fost realizate cu respectarea dreptului american”, a insistat acesta.

Autorizate în secret

Cele două programe (culegerea de date telefonice din SUA şi interceptarea comunicaţiilor prin Internet în străinătate) sunt autorizate în mod regulat de o curte secretă, cu 11 juraţi, denumită “Fisa”, ale cărei decizii sunt confidenţiale.

China a anunţat joi că nu are nicio informaţie de furnizat pe tema fostului consultant refugiat în Hong Kong. “Nu am nicio informaţie de furnizat”, a răspuns Hua Chunying, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, la mai multe întrebări privind o eventuală solicitare de azil din partea lui Snowden sau în legătură cu locul exact în care acesta se ascunde.

Spionaj pe e-mail

Şeful agenţiei americane de spionaj, generalul Keith Alexander, director al NSA, a fost audiat miercuri în Senat, la câteva ore după ce publicaţia South China Morning Post a difuzat un interviu cu Edward Snowden, care dă asigurări că doreşte să rămână în Hong Kong pentru a se lupta în justiţie cu Guvernul american.

Spionul-şef al SUA a dezminţit sec una dintre acuzaţiile lui Snowden, care a afirmat că este capabil, de la o adresă de e-mail, să citească corespondenţa oricui, chiar şi pe cea a preşedintelui SUA.

“Adevărat sau fals?”, a întrebat senatoarea Susan Collins. “Fals, nu ştiu nicio metodă pentru a face asta”, a răspuns Alexander.

Unde dai şi unde crapă

Ultimele dezvăluiri ale fostului consultant Edward Snowden despre vastul program american de supraveghere a comunicaţiilor erau comentate pe larg, joi, de marile site-uri de ştiri din China, un jurnal apreciind inclusiv faptul că relaţiile sino-americane sunt puse la încercare, relatează AFP.

"Luni la rând, Washingtonul a acuzat China de spionaj informatic, dar se pare că Statele Unite reprezintă cea mai mare ameninţare pentru respectarea vieţii private şi libertăţilor individuale", a comentat Li Haidong, un cercetător privind Statele Unite de la Universitatea Chineză pentru Afaceri Externe, citat de cotidian.

×