x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FBI descinde în Daghestan. Agenţii americani îi interoghează pe părinţii atentatorilor din Boston

FBI descinde în Daghestan. Agenţii americani îi interoghează pe părinţii atentatorilor din Boston

de Marina Constantinoiu    |    24 Apr 2013   •   18:23
FBI descinde în Daghestan. Agenţii americani îi interoghează pe părinţii atentatorilor din Boston
Sursa foto: Flickr

Anchetatori ai FBI s-au deplasat în Daghestan, în Caucazul rus, pentru a-i interoga miercuri, împreună cu omologii ruşi din FSB, pe părinţii celor doi fraţi Ţarnaev, principalii suspecţi în atentatele de la maratonul din Boston, relatează AFP.

Guvernul rus cooperează
Ambasada SUA la Moscova a anunţat că a trimis marţi o delegaţie în această republică măcinată de o rebeliune islamistă, pentru a-i interoga pe părinţii lui Tamerlan şi ai lui Djokar Ţarnaev. Un reprezentant al ambasadei a declarat că Guvernul rus cooperează cu FBI în ancheta privind atentatul de la maraton. Un ofiţer al poliţiei locale a precizat că anchetatorii FBI i-au interogat toată noaptea de marţi spre miercuri pe aceştia la sediul FSB din Mahacikala, capitala Daghestanului. Anchetatorii erau interesaţi în special de persoanele cu care a fost în contact Tamerlan, la ultima sa deplasare în Daghestan, în 2012. Părinţii au dat asigurări că Tamerlan nu a avut vreodată legături cu adepţi ai islamului radical.
“Părinţii fraţilor Ţarnaev se vor deplasa în SUA pentru a recupera corpul neînsufleţit al fiului lor, Tamerlan”, a precizat o sursă poliţienească locală, fără a fi în măsură să precizeze când vor pleca aceştia. Tamerlan şi-a pierdut viaţa în cursul unui schimb de focuri cu poliţia americană. Fratele său mai mic, Djokar, în vârstă de 19 ani, grav rănit, riscă pedeapsa cu moartea, după ce a fost inculpat pentru utilizare de arme cu potenţial distructiv major.

Procedură judiciară lungă

Inculparea pentru dublul atentat cu bombă comis la Boston a lui Djokar Ţarnaev este doar începutul unei "proceduri judiciare lungi, foarte lungi" ce s-ar putea încheia cu executarea acestuia, un caz "extrem de rar" la nivel federal, potrivit unor experţi, citaţi de AFP.
Fraţii Ţarnaev sunt suspectaţi că au comis atentatul cu ajutorul unor simple oale sub presiune umplute cu bile metalice şi cuie şi al unui exploziv artizanal.  Tamerlan a fost acuzat de fratele mai mic, Djokar, că a organizat atacurile, deoarece "a vrut să impiedice ca islamul să fie atacat", potrivit unei surse guvernamentale citate de CNN.  De pe patul de spital, tânărul, în vârstă de 19 ani, le-a spus anchetatorilor că nu au beneficiat de sprijin financiar şi nu au avut legături cu grupări teroriste străine, potrivit ABC.
O bătaie de cap
Atentatul de la Boston arată cât este de dificilă, dacă nu imposibilă, evitarea actelor teroriste comise de către persoane izolate, dar hotărâte, în pofida unor indicii privind alunecarea spre extremism a lui Tamerlan Ţarnaev, care era cunoscut FBI-ului, apreciază experţii. Ipoteza unui complot cu ramificaţii internaţionale, asemeni majorităţii atentatelor comise de Al-Qaida în ultimii 15 ani, pare să cadă, în detrimentul unui act efectuat de "lupi singuratici" conectaţi la islamul radical promovat pe Internet. Acesta nu este un motiv de linişte, consideră experţii în antiterorism.

×
Subiecte în articol: atentat boston fraţii Ţarnaev fbi