La 19 iunie, Parchetul din Grenoble, Franţa, a deschis o anchetă după ce a înregistrat o plângere din partea Spitalului Universitar din oraş pentru “furt şi violare a secretului medical”, urmată de o a doua plângere a avocaţilor elveţieni ai familiei multiplului campion mondial de Formula 1, Michael Schumacher. Parte din dosarul medical al campionului, care s-a aflat timp de şase luni internat la Grenoble şi a fost recent transferat la Spitalul Universitar din Lausanne, Elveţia, a fost subtilizată. Ancheta internă efectuată la spitalul din Grenoble a scos la iveală faptul că sistemul informatic al spitalului nu a fost penetrat din exterior, deci furtul nu s-a produs pe această cale. Bănuiţi, în cele din urmă, pentru subtilizarea datelor din dosar, sunt oamenii care s-au aflat la bordul ambulanţei care l-a transportat pe Schumacher în Elveţia, la Lausanne.
Misteriosul “Kagemusha”
Dosarul medical a fost propus spre vânzare presei germane, franceze, britanice. Numele lui de cod este “Kagemusha” - “umbra războinicului”, în japoneză - referire la capodopera cinematografică a lui Akira Kurosawa. Cel care a furat dosarul medical al lui Michael Schumacher şi a încercat să-l vândă diferitelor instituţii media şi-a ales acest pseudonim, iar poliţia judiciară din Grenoble, în cooperare cu anchetatori germani şi elveţieni, lucrează cu FBI pentru a da de urma lui, mergând pe pista datelor de conexiune ale acestuia, la sediul Google, care exploatează mesageria Gmail, în SUA. Invetigatorii încearcă să afle cine a fost în legătură cu dosarul medical la spital şi să îl identifice pe individul care se află în spatele adreselor IP utilizate în schimburile de mailuri.
Contrar informaţiilor apărute în presa elveţiană, sinteza despre manifestările clinice ale lui Schumacher nu a fost fotografiată de oamenii de la ambulanţa din Elveţia, în timpul transferării campionului la spitalul din Lausanne, la 16 iunie, scrie Le Monde. Justiţia franceză susţine că documentul a fost totuşi subtilizat din serverul informatic al spitalului francez.
Pseudonimul care ascundea numele pacientului
“Acestă dare de seamă a spitalizării, lungă de 12 pagini, a cunoscut mai multe versiuni. Prima anonimă, a doua cu pseudonime, şi o versiune definitivă conţinând identitatea lui Michael Schumacher. Versiunea furată este versiunea intermediară, redactată cu pseudonimul “Jeremie Martin”. Or versiunea care-l însoţea pe pilotul german în ambulanţă este cea din urmă”, explică procurorul Republicii din Grenoble, Jean-Yves Coquillat.
Un jurnalist german de la Bild a alertat anturajul pilotului german. “Kagemusha” i-a propus, via email, spre vânzare, documentele medicale, cerând în schimb 60.000 de franci elveţieni (circa 49.000 de euro). Emailul, trimis de la un cont de Gmail şi redactat într-o engleză impecabilă, cu formule de politeţe în engleză, germană şi franceză, era însoţit de două pagini extrase din dosar.
Prea trilingv, prea politicos, prea cultivat: e sigur elveţian!
Dat fiind faptul că respectivul cunoaşte atât de bine cele trei limbi străine, anchetatorii nu au exclus posibilitatea ca acesta să fie elveţian. Corespondenţa sa era marcată de referiri la cultura japoneză. “Este vorba despre cineva inteligent, politicos, vizibil interesat de Japonia şi care a avut grijă să-şi şteargă urmele în cursul schimbului de emailuri”, explică pentru Le Monde o sursă apropiată anchetei.
Internat într-un nou centru spitalicesc la Lausanne, după mai bine de cinci luni petrecute în Spitalul Universitar din Grenoble, fostul pilot de Formula 1 ar putea fi transferat la domiciliu pentru a continua faza de readaptare după trezirea din comă, într-un cadru mai calm şi mai personal, scrie metronews.fr.
Potrivit informaţiilor revistei germane Bunte, care a fost cea care a anunţat şi că Schumacher urmează să fie transferat de la Grenoble într-un alt spital, familia şi medicii au putut lucra în linişte în ultimele zile, departe de scandalul privind furtul dosarului. Dată fiind amploarea căpătată de subiectul dosarului, nimeni n-a mai făcut presiuni asupra managerului de comunicare al lui Schumacher, Sabine Kehm, pentru a furniza informaţii despre evoluţia stării sănătăţii campionului. Ei bine, scrie metronews.fr, “în această fereastră de actualitate în care se vorbeşte mai puţin despre sănătatea fostului pilot”, clanul Schumacher ia în calcul paşii următori, adică o transferare a lui Schumi în locuinţa familiei, cu posibilitatea instalării unui dispozitiv medical necesar readaptării campionului.
Mai multe opţiuni
Dacă opiniile specialiştilor care au îndrăznit să se pronunţe par pesimiste, clanul Schumacher este gata să pună la bătaie toate mijloacele pentru a-l ajuta să se vindece. Presa germană afirmă că este luată în calcul foarte serios mutarea lui la domiciliu. Unii scriu că ar putea fi mutat la domiciliul tatălui său, Rolf. O locuinţă ar fi deja pregătită pentru a-i găzdui pe el, dar şi pe soţia sa, Corinna, şi pe cei doi copii ai lor. Este luată în calcul şi vila din Marea Britanie. Dacă deplasarea poate fi luată în calcul, va trebui ca familia să cheltuiască mulţi bani pentru a construi un mini-centru de recuperare, o sală de gimnastică şi asistenţă medicală la domiciliu.
Acum trei luni, cotidianul britanic Daily Mail informa că soţia lui Schumi, Corinna, ar fi decis construirea unei camere speciale de spital la domiciliul acestora din Gland, Elveţia. Ziarul britanic scria că doamna Schumacher ar fi luat această decizie pentru orice eventualitate, inclusiv aceea ca fostul pilot să rămână într-o stare vegetativă permanentă.Costurile lucrărilor s-ar fi ridicat la cel puţin 12 milioane de euro. Averea familiei Schumacher este estimată însă la circa 600-700 de milioane de euro.