x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Răscoala agricultorilor înmoaie ecologismul în Europa. Fermierii furioși dictează politica liderilor europeni

Răscoala agricultorilor înmoaie ecologismul în Europa. Fermierii furioși dictează politica liderilor europeni

de Şerban Mihăilă    |    04 Apr 2024   •   07:00
Răscoala agricultorilor înmoaie ecologismul în Europa. Fermierii furioși dictează politica liderilor europeni

​​​​​​​Factorii de decizie politică din Europa au redus normele de protecție a naturii, au impus limite la importul de cereale ucrainene scutite de taxe vamale și au renunțat la o nouă legislație care ar fi redus utilizarea pesticidelor, pe măsură ce protestele agricultorilor au avut un ecou neașteptat în rândul electoratului, înainte de alegerile pentru Parlamentul European.

Din Polonia până în Portugalia, fermierii au obținut concesii extrem de importante, ca urmare a valurilor de proteste de stradă, remodelând politica ecologică a Uniunii Europene, cu numai câteva luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European.

Activiștii de mediu și analiștii susțin că noua realitate ilustrează influența politică considerabilă a fermierilor, într-un moment în care principalele partide încearcă să împiedice extrema dreaptă și formațiunile naționaliste, aflate într-o campanie agresivă de obținere a cât mai multor voturi în zonele rurale.

Săptămâna trecută, fermierii au blocat din nou străzile din jurul sediului Uniunii Europene din Bruxelles, împrăștiind gunoi de grajd pentru a protesta asupra veniturilor scăzute, a importurilor ieftine de alimente și a birocrației împovărătoare. 

În timp ce demonstrațiile se reaprindeau, miniștrii agriculturii din blocul comunitar susțineau un nou set de modificări, în vederea slăbirii normele ecologice legate de plata a zeci de miliarde de euro în subvenții agricole.

Prin contrast, la ultimele alegeri europene, în 2019, Verzii au obținut câștiguri importante, iar activista de mediu Greta Thunberg era aleasă „Persoana anului” de către revista „Time”.

Piloni-cheie ai UE, zguduiți din temelii

„Alegerile din 2024 vor fi alegeri derulate în anul fermierilor furioși”, remarca recent Franc Bogovic, deputat sloven în Parlamentul European, el însuși fermier.

Graba de a-i împăca pe agricultori are însă un impact major asupra unor piloni-cheie ai politicii UE, exercitând presiuni fără precedent asupra blocului comunitar în privința Acordului Verde și a acordurilor de liber schimb.

Comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, a avertizat de altfel cu privire la lovitura „dezastruoasă” dată credibilității blocului, săptămâna trecută, atunci când țările UE au refuzat să aprobe o lege esențială de protejare a naturii, punând sub semnul întrebării adoptarea acestei politici.

Alte măsuri ecologice atârnă în balanță înainte de alegeri. Săptămâna trecută, țările UE au cerut Bruxelles-ului să limiteze și, eventual, să amâne o nouă politică de combatere a defrișărilor, despre care au spus că ar putea dăuna agricultorilor locali.

În Franța, în martie, senatorii au votat împotriva ratificării unui acord de liber schimb între UE și Canada, atacând astfel un simbol al voinței blocului european de a deschide piețele și de a stimula concurența.

Și, deși UE a extins accesul fără taxe vamale pentru producătorii de alimente ucraineni, oficialitățile de la Bruxelles au convenit, luna trecută, să impună taxe vamale, dacă importurile depășesc un anumit nivel, ca răspuns la protestele agricultorilor.

Câteva organizații de agricultori recunosc că reacția factorilor de decizie politică la proteste este probabil legată de alegerile din iunie. Ele susțin însă că slăbirea normelor ecologice nu este ceea ce își doresc.

„Cererile noastre pentru prețuri corecte nu au fost de fapt îndeplinite!”, afirmă fermierul olandez Leonardo van den Berg, reprezentant al asociației agricole „La Via Campesina”, citat de Reuters.

Nemulțumire în mediul rural

Agricultorii reprezintă 4,2% din forța de muncă a UE și generează doar 1,4% din produsul intern brut al blocului comunitar. Cu toate acestea, protestele lor rezonează în mediul rural, unde nemulțumirea față de politicieni și problemele legate de identitatea culturală sunt profunde.

Un raport comandat de Comitetul Regiunilor al UE, publicat luna trecută, a arătat că votul eurosceptic este extrem de ridicat în multe zone rurale, unde preocupările legate, printre altele, de migrație și de scăderea oportunităților economice au stimulat partidele populiste.

Un sondaj „Elabe”, realizat în luna ianuarie, arată că 87% dintre francezi susțin cauza agricultorilor. În Polonia, aproape opt din zece persoane sunt de acord cu cererile fermierilor, potrivit unui sondaj al Institutului de cercetare socială și de piață.

Goana după voturi

Extrema dreaptă din Franța și din alte țări europene prezintă protestele fermierilor ca fiind simptomatice pentru deconectarea dintre elita urbană și oamenii de la țară. 

Fermierii constituie un grup mic, dar extrema dreaptă crede că poate atrage un vot rural mult mai larg, prin extindere, susține Antonio Barroso, analist la „Teneo”, o cunoscută companie de relații publice și consultanță.

Partidele de extremă dreapta se luptă pentru a deveni purtătorii de cuvânt ai nemulțumirilor agricultorilor, folosindu-le pentru a ilustra eșecul a ceea ce consideră a fi „politicile verzi elitiste”, afirmă și Simone Tagliapietra, cercetător principal la think-tank-ul „Bruegel”, citat de Reuters. 

„Acest lucru forțează principalele partide politice să își recalibreze propriile agende”, adaugă el.

În Franța, spre exemplu, fermierii reprezintă un electorat în creștere pentru partidul de extremă dreapta Adunarea Națională, condus de Marine Le Pen. Ea a cerut, de altfel, oprirea acordurilor de liber schimb ale UE.

Întrebați de ce fermierii se dovedesc atât de eficienți în influențarea politicilor, miniștrii agriculturii de la Bruxelles au descris săptămâna trecută fermierii ca fiind pivotul economiei rurale.

„Toată lumea trebuie să mănânce în fiecare zi!”, a declarat ministrul finlandez, Sari Essayah. „Agricultura este unul dintre acele sectoare de bază pe care ar trebui să le sprijinim”, a adăugat ea.

Ministrul irlandez al Agriculturii, Charlie McConalogue, a afirmat, la rândul său, că Europa trebuie să învețe din bulversarea lanțurilor de aprovizionare cu alimente, provocată de războiul Rusiei din Ucraina. „Nu putem considera securitatea alimentară drept un lucru de la sine înțeles”, a spus el.

Avertismentul activiștilor de mediu

Militanții pentru protecția mediului avertizează asupra ritmului în care politicile de mediu sunt slăbite, de dragul „oportunității politice”.

„Greenpeace” a transmis recent că schimbările care au avut loc cu o viteză fulminantă, fără o consultare adecvată, au slăbit criteriile de mediu legate de acordarea de subvenții în cadrul politicii agricole comune (PAC) a UE.

„Ceea ce se prezintă acum ca un set de ajustări de simplificare este literalmente o reformă a PAC, elaborată într-o săptămână", a declarat Marco Contiero, directorul pentru politica agricolă a UE al grupului. „Aceasta este o carte politică, o carte electorală care se joacă”, a adăugat el.

De cealaltă parte, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că propunerile de modificare a PAC au fost „atent calibrate și orientate pentru a menține un nivel ridicat de ambiție în materie de mediu și climă”.

Comisia a consultat patru asociații agricole de la nivelul UE și statele membre ale UE înainte de a propune măsurile de reducere a birocrației pentru agricultori, a mai precizat purtătorul de cuvânt.


 

×