x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fermierii francezi și italieni calculează consecințele furtunilor și ale secetei

Fermierii francezi și italieni calculează consecințele furtunilor și ale secetei

06 Iun 2022   •   23:35
Fermierii francezi și italieni calculează consecințele furtunilor și ale secetei

Fermele din Franța au fost lovite de grindină puternică și de furtuni violente în weekend, a anunțat luni Federația Națională a Sindicatelor Agricultorilor (FNSEA). Italia se teme de impactul secetei asupra producției agricole.

Grindina, vântul puternic și ploile torențiale au provocat pagube în aproape 65 de departamente din Franța, afectând atât grâul, cât și culturile de fructe și viile, a precizat FNSEA într-un comunicat citat de Reuters.

„Pagubele sunt foarte semnificative, în unele ferme fiind afectată 100% din recoltă", se arată în declarație.

Recoltarea grâului se apropie în Franța, al patrulea mare exportator de grâu din lume.

Regiunile din nordul Italiei, precum Piemont, Valle d'Aosta și Trentino Alto Adige, au fost, de asemenea, afectate de furtuni, dar principala preocupare în Italia este seceta, în condițiile în care se preconizează încă o săptămână de caniculă în mare parte din țară.

Italia a înregistrat doar jumătate din nivelurile obișnuite de precipitații până acum în acest an, potrivit Coldiretti, principalul sindicat agricol din Italia, care estimează costul pierderilor de producție la aproape 1 miliard de euro.

„Cele mai afectate culturi au fost orezul, cu o scădere de 10.000 de hectare, și toate celelalte cereale, de la grâu la porumb, cu o reducere prognozată a recoltei", a declarat Coldiretti într-o declarație pentru Reuters.

Daunele provocate culturilor de grâu din Europa de Vest ar putea adăuga presiune la oferta globală deja afectată din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, care a crescut prețurile, deoarece ambele țări sunt mari producătoare de grâu.

Culturile de fructe și podgoriile au suferit, de asemenea, pagube serioase în urma furtunilor din Franța, ministrul agriculturii, Marc Fesneau, urmând să viziteze luni viticultorii din regiunile Gironde și Gers.

(sursa: Mediafax)

×