x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fidel Castro propune să i se acorde Premiul Nobel lui Hillary Clinton

Fidel Castro propune să i se acorde Premiul Nobel lui Hillary Clinton

24 Iul 2009   •   00:00

Fostul lider comunist cubanez Fidel Castro a propus cu ironie ca secretarului de stat american Hillary Clinton să-i fie decernat un Premiu Nobel pentru rolul pe care l-a jucat în puciul din Honduras, relatează AFP, citată de Agerpres.



Într-un comentariu dat publicităţii vineri în presa locală, fostul preşedinte cubanez apreciază, cu aceeaşi ironie, drept 'genială (...) ideea americană de a se gândi' la Oscar Arias, preşedinte al statului Costa Rica şi câştigător al Premiului Nobel, pentru rolul de mediator în criza honduriană 'în scopul de a câştiga timp, de a consolida puciul şi de a demoraliza organizaţiile internaţionale care îl sprijină' pe preşedintele exilat al Hondurasului, Manuel Zelaya.

Fidel Castro l-a acuzat deja joi pe Oscar Arias, câştigător al Premiului Nobel pentru Pace în 1987 pentru rolul său în soluţionarea conflictelor civile din America Centrală, că este 'sub papucul american'.

'Puciştii se deplasează deja în sferele oligarhice ale Americii Latine, iar unii vorbesc fără ruşine despre simpatiile lor pentru lovitura de stat', a mai scris Fidel Castro, în vârstă de 83 de ani.

'Este exact ceea ce doreau Statele Unite ale Americii (SUA) prin această iniţiativă de pace, în contextul în care accelerează negocierile pentru a înconjura cu baze militare' Venezuela, afirmă părintele revoluţiei cubaneze şi duşmanul declarat al 'imperialismului' american de jumătate de secol.

'Trebuie să fim corecţi şi, în timp ce sperăm ca ultimul cuvânt să aparţină poporului din Honduras, trebuie să cerem un Premiu Nobel pentru dna Clinton', a concluzionat Castro.

Manuel Zelaya a fost înlăturat de la putere de armată la 28 iunie. În locul său a fost instalat un preşedinte interimar, iar guvernul său a fost schimbat, însă fără a obţine recunoaşterea comunităţii internaţionale.

×
Subiecte în articol: externe