x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Filat s-a dus la Yalta ca să-l pună pe gânduri pe Putin

Filat s-a dus la Yalta ca să-l pună pe gânduri pe Putin

de Vitalie Calugareanu    |    20 Noi 2009   •   00:00

Premierul moldovean Vlad Filat se întâlneşte astăzi, la Yalta, cu Vladimir Putin şi Iulia Timoşenko. Filat declarase anterior că vrea să înţeleagă, în special de la premierul rus, în ce măsură pot miza exportatorii moldoveni pe piaţa rusescă. Experţii l-au sfătuit pe Filat să evite discuţiile referitoare la problema transnistreană la întâlnirea din Ucraina cu Vladimir Putin.

În ajunul întâlnirii Filat-Putin şi Filat-Timoşenko de astăzi, presa pro-comunistă de la Chişinău, acompaniată de unele medii de informare de la Tiraspol şi Moscova, a încercat să-l prezinte pe premierul moldovean ca pe un adversar aprig al Kremlinului, care vrea să bage Moldova în NATO. Vlad Filat a reuşit să reacţioneze şi să diminueze impactul acestor articole scrise, în opinia analiştilor politici, la comandă: "Eu sunt aproape convins că acest material a fost comandat şi a fost plătit. Nu ştiu de unde! Poate de la Tiraspol. Nu este exclus să fi fost comandat de la Chişinău. Pe mine mă interesează altceva...

Dar de ce în presa rusă nu a apărut un material care l-ar fi favorizat pe primul-ministru Filat în ziua întâlnirii cu Vladimir Putin. Ce face Ambasada noastră (a R. Moldova - n.n.) la Moscova?", se întreabă analistul politic moldovean Anatol Ţăranu.
El s-a referit la un comentariu apărut ieri în presa rusă, semnat de directorul Institutului internaţional al statelor noi, Aleksei Martînov. Acesta menţionează în articolul său că Filat ar trebui să înceapă astăzi discuţiile cu Putin prin a prezenta scuze pentru eşecul din 2003, al Memorandumului Kozak de federalizare a Moldovei.

Un alt analist politic, Oazu Nantoi, apreciat la Chişinău pentru insistenţa cu care cere Rusiei o atitudine corectă faţă de Republica Moldova, consideră că premierul Vlad Filat are o armă incontestabil mai puternică decât trucurile mediatice aplicate de cei care urăsc Republica Moldova: "Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, are suficiente materiale, cum ar fi Hotărârea CEDO în cazul grupului Ilaşcu versus Republica Moldova şi Federaţia Rusă (în care Rusia este recunoscută ca ţară agresor - n.n.), raportul Baroului de avocaţi de la New-York...

Moldova a avut întotdeuna argumente juridice la îndemână. Moldova nu a avut demnitate şi fermitate. Nu am avut demnitate să ne prezentăm în faţa Federaţiei Ruse cu poziţia noastră. Noi nu cerem nimic de la Federaţia Rusă ce nu ne-ar aparţine. Dacă noua guvernare de la Chişinău va avea această demnitate, vor apărea şi argumente", a menţionat Nantoi.

Contrar sfaturilor pe care i le-au dat experţii în problema transnistreană de la Chişinău, premierul moldovean Vlad Filat a declarat că la întâlnirile pe care le va avea la Yalta cu omologii săi din Rusia şi Ucraina va discuta şi problema transnistreană: "Este evident că şi problema transnistreană va fi pusă pe agenda acestei discuţii. Este important acest dialog şi sunt absolut sigur că avem şanse să deblocăm anumite domenii de activitate în care suntem şi, poate, scoaterea de pe agenda relaţiilor bilaterale a unor probleme care, pe alocuri, sunt foarte subiectiv puse", a menţionat Filat.

Oazu Nantoi şi Anatol Ţăranu, ambii experţi în problema transnistreană, consideră că, atât timp cât nu există un proiect de document pentru soluţionarea problemei transnistrene, Filat trebuie să evite discuţiile cu Putin asupra acestui subiect: "Cred că problema transnistreană este contraindicată domnului Filat să fie abordată acum la întâlnirea cu domnul Putin din simplul motiv că absolut nu există nici o bază care i-ar permite lui Filat să discute la obiect această problemă", ne-a spus Anatol Ţăranu.

La rândul său, Oazu Nantoi susţine că negocierile în problema transnistreană vor fi îndelungate şi că acestea trebuie să aibă la bază un plan moldovenesc: "Aceasta va necesita ani de zile, răbdare, competenţă, voinţă politică, consecvenţă, dar, în ultimă instanţă, eu consider că alternativă nu există. Direcţia în care evoluează procesele în această zonă a Europei crează un climat tot mai propice pentru soluţionarea paşnică a acestei probleme", a subliniat Nantoi.

Pe de altă parte, cotidianul Timpul, care apare la Chişinău, scrie astăzi că Filat se întâlneşte cu Putin ca să pună Moscova pe gânduri după ce a reuşit să restabilească relaţiile dintre Republica Moldova şi România.

×
Subiecte în articol: externe