x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FILATELISTUL DE LA ELYSEE / Sarko îşi omoară nervii cu timbre

FILATELISTUL DE LA ELYSEE / Sarko îşi omoară nervii cu timbre

de Sînziana Stancu    |    26 Feb 2009   •   00:00

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi-a dezvăluit una dintre cele mai neaşteptate pasiuni, dacă e să ne raportăm la temperamentul său coleric: pasiunea pentru filatelie.



Noua dezvăluire din viaţa privată a locatarului de la Elysee a fost făcută de publicaţia britanică Daily Telegraph, care scrie că însăşi regina Elizabeta a II-a l-a ajutat personal la alcătuirea cel puţin a unui album filatelic.  Gurile rele au spus că Sarko s-ar fi apucat de filatelie pentru a-şi cultiva imaginea unui preşedinte calm, după ce presa, atât cea din Franţa, cât şi cea din străinătate, a făcut caz de mai multe ori pe seama  ieşirilor lui colerice. Mai mult, a înfiinţat şi sponsorizează personal "Clubul de Filatelie de la Elysee", aflat chiar în interiorul palatului prezidenţial, unde locuieşte cu iubita sa soţie, Carla Bruni. Ea chiar s-ar fi confesat în cercul de prieteni de familie că e foarte încântată de faptul că Sarko şi-a găsit acest hobby sedativ.

VEDETA COLECŢIEI
Mândria colecţiei personale a preşedintelui este un set de timbre emise în 2004 de Poşta Britanică, cu ocazia aniversării "Antantei Cordiale". Seria de timbre a fost primită în dar de la regina Marii Britanii, când Sarko şi Carla au fost oaspeţi la Castelul Windsor, cu ocazia vizitei de stat de anul trecut.

Preşedintele francez s-a ales cu un dar şi din partea guvernatorului statului California, Arnold Schwarzenegger, care i-a dat un album din piele înţesat cu timbre. Şi, după cum spune o vorbă din bătrâni că "dar din dar se face rai", colecţia filatelică a lui Sarkozy are mari şanse să ajungă una dintre cele mai mari şi valoroase din lume, datorită şi altor lideri din lumea întreagă care împart această pasiune cu preşedintele francez şi cu care el ţine în mod regulat legătura.

HOBBY DE SEARĂ
"Să fii preşedinte francez este un job perfect pentru un filatelist pasionat", nu s-a putut abţine să remarce o sursă din interiorul clubului filatelic de la Elysee. La rândul său, revista pariziană Gala a dezvăluit existenţa clubului de colecţionare de timbre, descriindu-l ca fiind "o asociaţie independentă, cu sediul în reşedinţa prezidenţială". Oricum ar sta lucrurile, Sarkozy se dedică pasiunii sale seara şi, culmea, o lasă şi pe Carla să se uite cu regularitate în albumurile lui. Ea zice şi "mersi"  că "hiperpreşedintele" are acum serile liniştite, nu ca înainte, când era încă burlac după divorţul de Cecilia şi organiza petreceri karaoke în spatele palatului, unde invita fel de fel de femei cu care cânta chiar şi până-n zori.

PASIUNI DE LIDERI
Preşedintele Sarkozy nu este singurul care se refugiază într-un hobby pentru a scăpa de stresul orelor de muncă. Lui Winston Churchill îi plăcea, de pildă, să zidească straturi de cărămizi, Stalin viziona musicaluri, Hitler picta, Roosevelt colecţiona păsări împăiate, iar Musolini cânta la vioară. Contemporanii noştri sunt mai sportivi, lui Putin plăcându-i judo, iar lui Obama, baschetul.

×
Subiecte în articol: externe