x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Finlanda a detonat în secret o rachetă Buk în cadrul investigaţiei privind zborul MH17

Finlanda a detonat în secret o rachetă Buk în cadrul investigaţiei privind zborul MH17

30 Sep 2016   •   21:50
Finlanda a detonat în secret o rachetă Buk în cadrul investigaţiei privind zborul MH17

Preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, a confirmat vineri că în ţara sa a fost detonată în secret o rachetă antiaeriană rusească de tipul Buk, în cadrul investigaţiei conduse de Olanda pentru elucidarea circumstanţelor în care un avion Boeing 777 malaezian s-a prăbuşit în iulie 2014 în estul separatist al Ucrainei, conform concluziilor investigaţiei avionul fiind doborât de o rachetă de acest fel adusă din Rusia, relatează agenţia EFE.

Preşedintelui finlandez a făcut această precizare la o conferinţă de presă în timpul căreia el nu şi-a ascuns iritarea că informaţia, care ar fi trebuit să rămână secretă, a fost transmisă anterior presei olandeze probabil de către o persoană apropiată anchetei.

Potrivit preşedintelui Sauli Niinisto, în toamna anului 2014 procuratura olandeză a contactat autorităţile de la Helsinki pentru a le cere sprijinul în efectuarea investigaţiei, întrucât armata finlandeză are în dotare rachete Buk, similare cu cea care, conform indiciilor de la începutul investigaţiei, a lovit avionul malaezian.

Autorităţile olandeze au solicitat celor finlandeze, printre alte probe, să detoneze o astfel de rachetă şi să trimită echipei de experţi resturile proiectilului, care să fie examinate de aceştia.

'Olanda a cerut ca totul să se desfăşoare într-un secret deplin, până la prezentarea vinovăţiilor şi începerea procesului penal, moment în care ar fi fost scoase la lumină dovezile furnizate de Finlanda', a explicat preşedintele acestei ţări.

Totuşi, înainte de a accepta solicitarea Olandei, la sfârşitul anului 2014 autorităţile finlandeze au informat Rusia cu privire la această cerere, având în vedere clauza de confidenţialitate din contractul de achiziţie a rachetelor Buk şi posibila reacţie negativă a Moscovei în momentul în care urma să afle despre această colaborare.

Însă, tot potrivit preşedintelui finlandez, în discuţiile cu Rusia nu a fost aprofundată participarea Finlandei la respectiva anchetă, dar autorităţile de la Helsinki au încercat să respecte, atât cât s-a putut, condiţiile din acea clauză de confidenţialitate.

Investigaţia a fost efectuată de o echipă autorizată printr-o rezoluţie a ONU şi alcătuită din experţi olandezi, ucraineni, malaezieni, austrieci şi belgieni, echipă condusă de Olanda, ţara din care provin 193 din cele 298 de victime ale accidentului. AGERPRES

×